Kad vino vredi milione dolara!

Kad vino vredi milione dolara!

Nedavno, kada se na elektronskoj mreži pojavila najava događaja u Beogradu pod nazivom „Vinski ručak – put na Cejlon”, što se na srpskom kaže event, to je izazvalo pravu buru leptirića u mom vinskom stomaku. 

Mogućnost da će neko tokom degustacije, uparivanja vina i hrane, najverovatnije cejlonskih specijaliteta, uz hedonističko uživanje ućariti i put na daleke egzotične destinacije otvorila je potpuno nove horizonte vinskog trgovačkog razmišljanja. Ko ne bi pio vino i još pritom uživao u čarobno serviranim specijalitetima, a da ga to eventualno odvede i na letovanje iz snova?

To Kalon vinarije Realm Cellars

Nažalost, ova srpska wine & food & trip varijanta završila se pre nego što je i počela. Razočarenjem, najverovatnije i u najboljem slučaju, u vidu, ajde, besplatnog cejlonskog čaja na kraju degustacije!

A evo sada stvarnog primera kako se privlače oni najbolji kupci, parajlije?

Nedavno je na jednoj aukciji u Kaliforniji, koju je glavom i bradom vodio jedan od najpoznatijih svetskih enologa Mišel Rolan (Michel Rolland), lokalni vinski sajam uknjižio čak dvanaest milona dolara pazara!

Mishel RollandUz vino ste kupili i ekskluzivnu vinsku turu kroz koju vas vodi Mišel Rolan

Čarolija?

Naprotiv. U pitanju je potpuno nov vid vinske ponude koja uključuje daleko više od sadržine same boce, imena proizvođača ili određene vinske berbe.

Na pomenutoj aukciji najbolju cenu je postigao sanduk šampanjca Krug Clos du Mesnil, čijih je 12 boca plačeno pola miliona dolara! Ovaj penušavi šardone, koji dolazi iz samo jednog vinograda od 1,8 hektara, zaista spada u sam svetski vrh, stručnjaci ga drže u top pet francuskih vina, a cena nekih manje bitnih berbi je oko 1.000 dolara.

Kako je onda sanduk dostigao pola miliona?

Tako što je kupac vina, koja su licitirana pod duhovitim nazivom „Krugovani ste”, uz flaše kupio i pravo na ekskluzivnu posetu podrumu u kojem ovi šampanjci nastaju, zatim gala večeru sa tehnologom Kruga i organizovan noćni provod u Parizu!

Harlan FamilyOčekuju zadovoljne mušterije na večeri: Bil Harlan (desno) s porodicom

Druga najviša izlicitirana sesija sa 360.000 dolara nosila je naziv „Carstvo mogućnosti”, a bio je to svojevrstan pogled u moguću vinsku budućnost. Naime, kupac je za svojih 360 hiljada zelembaća dobio čitavo (ali prazno) bure kabernea Beckstoffer To Kalon vinarije Realm Cellars.

Nije vam jasno?

krugJednostavno, u bure će stati ovogodišnja berba iz ovog čuvenog vinograda u kalifornijskoj Napa dolini koja nas očekuje za nekih devet meseci. Duhovito, maštovito, ali pali. I kao specijalni bonus, prilika da se u pomenutoj dolini prođe kroz pojedine podrume u društvu Mišela Rolana i iz prve ruke upozna s njegovim načinom rada, tehnologijom i konsaltingom u vinarijama sa kojima u ovom delu SAD sarađuje. Inače, vina ove vinarije najčešće osvajaju 92-96 poena na ocenjivanjima.

Još dve licitirane ponude privukle su mi pažnju.

Prva pod nazivom „Neotkriveni okrug”, paket od pet šestlitarskih boca i 20 magnuma vina Promontory, kabernea u izradi legendarnog kalifornijskog vinara i inovatora Vilijama Bila Harlana, prodat je za 300.000 dolara. Suma uključuje i dve dana boravka na Harlanovom vinskom imanju, te ekskluzivnu večeru u krugu vinogradareve najuže familije, a koju će za tu posebnu priliku spremati Kristofer Kostov, glavni kuvar restorana At Meadowood koji poslednje četiri godine nosi tri Mišlenove zvezdice!

Druga, „Španska afera”, za „svega” 200.000 dolara nudi petolitarsku bocu vina Numanthia 2009 iz istoimene vinarije u Kastil Leoneu, ali i tri noći u glamuroznom Ritz-Carlton hotelu u Madridu.

Numanthia 2009 75 clOvakav način promovisanja i prodaje vina deluje svakako zanimljivo i atraktivno. Ali, priznajte, možda bi radije kupili neka dobra domaća vina za mnogo manje novca, a sa ostatkom uplatili sebi put na željenu lokaciju iz snova.

Uostalom, srpski su vinari daleko gostoljubiviji i do njih se lakše dolazi, pa ne treba mnogo umešnosti ni novca da posedite i obedujete u njihovom društvu. Dovoljno je pokazati malo interesovanja i saslušati probleme koji ih muče, pohvaliti im vino, možda se i sprijateljite… A to prvaim ljubiteljima vina može da vredi i više od, recimo, pola miliona dolara!

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi