U slavu Svb Rose

sub-rosa-budimir-06

U prestižnom restoranu Dijagonala 2.0, pred velikim brojem gostiju, prijatelja, ljudi iz sveta vinske (ali i svake druge) kulture, poznatih košarkaških asova, hotelijera i ugostitelja, Vinarija Budimir zvanično je proslavila jedinstven događaj na vinskoj sceni Srbije – po prvi put je neko srpsko vino ocenjeno od strane tima Roberta Parkera i taj „prvenac” je doneo odličnih 91 poen za vino Svb Rosa 2007.

Ni to nije sve, jer su još tri vina ove vinarije ostala samo za neki poen iza na Parkerovoj listi!

sub-rosa-budimir-09

Uz nazdravljanje etiketama Svb Rosa 2007, Tamjanika Budimir, Margus Margi i Triada crvena, ali i novitetom vinarije pod neobičnim nazivom Projekat X, doživljaj su do maksimuma upotpunili srpski mezetluci, čvarci, proja, ali i internacionalni zalogaji poput salama, mortadele, pizza sa rukolom... Čisto da se vidi kako ova vina izvanredno prate različite kuhinje.

sub-rosa-budimir-08

Tokom višečasovnog druženja uz muziku, sevanje bliceva i zujanje kamera, posebno je raspoložen bio sportski menadžer i najagilniji promoter vinarije Aleksandar Rašković. Evo šta je izjavio za Vino.rs na pitanje: Koliko ovaj uspeh znači za ostale srpske vinare na međunarodnoj sceni?

sub-rosa-budimir-10Parkerove ocene za srpska vina ozbiljno su otškrinula vrata američkog tržišta
našim vinarima
, tvrdi Aleksandar Rašković

- Mnogo! Veoma zaslužan za čitavu priču je Dule Vranić, koji je radio kao somelijer u restoranu u Filadelfiji i koji lično poznaje Marka Skvajersa, čoveka koji je naša vina i ocenjivao. Jednoga dana u taj restoran u kome je Dule radio i prodavao vina vinarije Budimir, ušao je Mark, probao vino i pitao: Šta je ovo? Dule mu je rekao da su to vina iz Srbije i čovek je pitao gde može da ih pogleda. Saznao je ko je uvoznik u SAD, zakazao zvaničnu degustaciju i zatražio iz magacina po dve kutije od svega. Za mene, najvažniji deo iz svega ovoga je rečenica koju je on doslovno napisao u svom uvodniku: First look in Serbia! Znači da je to samo prvi pogled na Srbiju i njena vina, te da drugi tek slede. Očekujem da će dosta srpskih vina posle ovoga takođe dobiti ocene od Parkerovog tima, što je bitan uslov za ulazak na američko tržište. Lično sam Marku preporučio i druge vinare, pre svega vina Zvonko Bogdan, Radovanović i Aleksandrović, ali i sve ostale.

sub-rosa-budimir-07

Da li je izrazio možda želju da se na licu mesta, ovde u Srbiji, upozna s našim vinima?
- On je jako težak čovek koji ne trpi sugestije. Ponudio sam mu da bude gost u Srbiji, ali me je odbio jer, kaže, ocenjuje samo na teritoriji Amerike i samo ono što se tamo uveze i prodaje u lokalnim restoranima. Ali je ipak dobio od Roberta Parkera zadatak da ubuduće radi srpska vina, libanska, grčka, bugarska i turska. Očigledno da je on sada ta karika koja nam je nedostajala za uspešniji plasman srpskih vina u svetu!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama