Slatko i bez flaše

bulkvine-chardonnay

Rinfuza, bulk, nalivno vino, sinonimi su za ono što očekuje na novom, petom po redu izdanju svetskog Bulk Wine sajma neflaširanog, ili bezimenog vina, koji će se 25. i 26. novembra održati u Holandiji, u amsterdamskom RAI Hall 2.

I dok brojni srpski vinari muku muče sa novim propisima, prepravljaju etikete, ali i imena svojih vinarija, te se upinju iz petnih žila da osvoje časne markice oznaka geografskog porekla ili odgovarajućeg kvaliteta, dotle se širom Evrope i sveta događa ono što bi neki nazvali „povratak u budućnost". Na prethodnoj World Bulk Wine izložbi učešće je uzelo 130 vinarija iz jedanaest zemalja sa pet kontinenata, a prednjače one iz Francuske, pa potom iz Španije, gde je lider region Castille de la Mancha. Rast interesovanja i učešća u odnosu na prethodnu godinu je čak 30%, što dovoljno govori u prilog tome da se proizvodnja rinfuznog vina sve više isplati. Tome treba dodati broj od oko 4.000 strogo profesionalnih posetilaca (kupaca) iz 60 zemalja koji su ukupno trebovali oko 30.000.000 hektolitara vina, daleko više nego što je bilo u ponudi! Naravno, Kinezi su prednjačili, ali interesovanje je veliko u severnoevropskim zemljama, Rusiji, Japanu...

Kako na WBW Exibition

Konačno, ukoliko imate rinfuznog vina preko 2 miliona litara na prodaju i tražite kupca, možete u Amsterdamu zakupiti štand od devet kvadrata (7.200 evra), ili čak pola štanda. Takođe, ako imate manje od 2 mil. litara, možete se smestiti u prostor za mala „blaga" - takozvani Little Treasures Selection gde je zakup 3.500 evra. Prijave se primaju zaključno sa 26. oktobrom, a ukoliko ste zaista zainteresovani, možete kontaktirati Thomasa Brandla koji je inače jedan od organizatora Concours Mondial de Bruxelles na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili našu blogerku Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  Oficijelni sajt sajma je www.worldbulkwine.com

Ovi podaci će mnoge zasigurno iznenaditi, jer se prava bitka vodila poslednjih decenija, da se rinfuzno vino u potpunosti izbaci na margine vinske industrije i kulture, prvenstveno što je ideja rinfuznog vina u Srbiji vezivana uz pojam socijalističke proizvodnje i uništavanja malih i srednjih vinara, a potom, u novije doba, za male produkcije, jeftino vino, često lošijeg kvaliteta. Sram bilo rinfuzare, reče neko od ideologa preokreta...

bulkwine-cheap-white-wineI zaista, od kad smo se ovde globalno opredelili za buteljifikaciju, od kad je etiketa većinom zasela na bocu od 0,75, pa i magnum sve češće, kvalitet je počeo da odskače, pokuljala je lavina počasti, pohvala, medalja.
Naravno, s vremena na vreme čuje se glas „one druge strane". Najčešće je to upozorenje da u trci za medaljama i exportom vinari previše „začinjavaju" vina, stilski se dodvoravajući belosvetskom ukusu, pa se s te strane ističu proizvođači rinfuzne vinske robe kao „prirodni", „tradicionalni", „oni pravi, srpski". Ako je u ovom trenutku kvalitet ono čime se srpsko vinarstvo može podičiti, kvantitet zasigurno nije, pa s te strane Srbija (ili države ex-YU izuzev Makedonije) na bulk sceni verovatno i nema šta da traži. Bar dokle se god velikim delom snabdeva makedonskom sirovinom, bilo čvrstom, ili već u tečnom agregatnom stanju.

Uživanje u gluvoj sobi

Kako bi obezbedili kupcima da se maksimalno fokusiraju na izložena vina, organizatori u Holandiji oformili su poseban prostor Silent tasting room gde se u vinu uživa u - tišini. Čak je postavljen i revolucionarni svetlosni sistem sa takozvanim hladnim osvetljenjem koje dodatno pojačava koncentraciju!

A zbog čega se sad ponovo podiže interesovanje oko bulk vina? Podaci govore da je u svetu 2000. godine ovo vino činilo 25% svetske tržnice. Danas je to čak 38% po saznanjima Svetske organizacije za vino i lozu (OIV). SAD i Velika Britanija prednjače u sve većem interesovanju, pogotovo zbog smanjene emisije CO2 kod rinfuze, ali je takođe primećeno i da se u globalu, kvalitet ovog vina rapidno popravlja. Takođe, na sajmovima bulk vina, poslovi se daleko brže i lakše sklapaju što donosi velike uštede proizvođačima koji bi inače bili prinuđeni da zarad što bolje prodaje putuju s kraja na kraj sveta u potrazi za kupcima.

I da li je budućnost ljubitelja vinske kapljice u rinfuzi ili bogatoj i dobro zapušenoj boci? To očekujemo od vas da nam kažete...

Vinski glas

Voice of Wine je nagrada ljudima koji posebno doprinose otkrivanju vrednosti vina u svim sferama ljudske delatnosti i društva u celini. Ove godine dobitnik je Corporación Vitivinícola Argentina (COVIAR), a prethodnih godina nagrada je otišla u ruke European Wine Committee (CEEV), te International Organization of Vine and Wine (OIV).

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama