Koliko vina piti dnevno

Koliko vina piti dnevno

U poslednje vreme nauka se dosta bavi uticajem vina na ljudsko zdravlje, u većini slučajeva sa nametnutom predispozicijom da „konzumiranje alkohola nije etično“. Ipak, ono što prosečnog čoveka zanima jeste koliko čaša vina dnevno može da bude rizično po zdravlje i koliko rizično?“

Ma koliko (ne)popularna bila, pogotovo njihovi zaključci, većina istraživanja u glavama vinoljubaca odjekuju pozitivno, poput „čaša vina vredi koliko i sat vežbanja u teretani“, „čaša vina dnevno smanjuje rizik od srčanog udara“, „čaša vina dnevno reguliše pritisak“...

1 woman wine hero au

Zaključci brojnih istraživanja objavljeni tokom protekle godine praktično nisu doneli ništa novo, već su postojeća saznanja donekle relativizovala. Naime, kada se ispod svega podvuče crta, savte je: Ne menjajte vežbaonicu za čašu vina! Ali, na drugoj strani, svako od istraživanja je i pokazalo da umereno konzumiranje, najbolje jedne čaše vina dnevno, daje manje mogućnosti za razvoj bolesti nego da vino ne konzumirate uopšte. Takođe, ispijanje boce dnevno uopšte nije dobra ideja.

Što se tiče povezanosti ispijanja alkohola i obolevanja od 23 vrsta težih bolesti, uključujući TBC i kancer, najčešće citirani rezultati pokazuju da je najbezbednije ne piti uopšte, jer stoprocentni rizik po zdravlje predstavlja unos već devet čaša vina dnevno. Drugim rečima, apstinencija je bezbedna, opijanje rizično, a sve između toga pretvoreno je u procentualnu skalu gde sa svakim povečanim unosom alkohola rizik od bolesti postaje veći.

Neko će se verovatno zapitati da li je za ove zaključke bilo potrebno potrošiti nekoliko miliona dolara, verovatno i više kada se sva istraživanja stave na gomilu. Prosudite sami!

Živeli!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama