Čudesna sprava, da glava od vina ne boli

Čudesna sprava, da glava od vina ne boli

Mamurluk, glavobolja od vina, večita dilema piti ga (u većim količinama ) ili ne? Čini se da je dilemi došao kraj, rođen je „Olo“( Üllo). Sulfiti, SO2 ili jednostavno sumpor, kako ga vinoljupci u Srbiji najradije nazivaju, odavno je prepoznat kao alergen a glavni je uzrok glavobolne „završnice“, ali je ujedno i dalje najcenjeniji čuvar zdravlja vina i mogućnosti da odstoji par godina u bocama prema savremenoj vinskoj tehnologiji.

Oni koji se sve više okreću organskim i takozvanim prirodnim vinima kod kojih je upotreba sumpora svedena na minimum ili navodnu „nulu“, tvrde da ih glava od takvih vina ne boli, ali ta ista vina su cenovno daleko izvan najraširenije kategorije na policama namenjene prosečnom ili povremenom vinskom kupcu.

ullo solo

I baš zato se čini da je proizvod koji je razvio Džejms Kornaki nazvan „Olo“ ili Ullo, potpuna revolucija u konzumaciji vina. Mali gedžet koji se postavi na bilo kakvu vinsku čašu ili dekanter, izvući će dok se vino sipa iz tečnosti i poslednju trun sumpora. Navodno. I za tili čas, od komercijalnog produkta proizvesti prirodno vino u svom izvornom i nepatvorenom obliku i sastavu, bezbedno za glavu svakog vinoljupca.

Ova spravica, nalik na polu-jaje u koga se umeće specijalni filter i u čiji razvoj je navodno uloženo oko 300.000 dolara, napravljena je od nekakvog polimera a cena za uređaj je oko 9.000 dinara dok deset filtera staju nešto više od 2.000 dinara.

Pomalo zbunjuje činjenica da je Olo krenuo sa proizvodnjom 2014. godine, da je prva objava bila godinu kasnije, izlazak na tržište zakazan za početak 2016. godine, a zapravo tek sad dolazi na američko i englesko tržište. Malo duže kuvanje? Pa dobro, ako vredi, sačekaćemo...

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama