Vinom do zdravlja

Vinom do zdravlja

O svakojakim pozitivnim (pa i negativnim) uticajima vina na zdravlje pisano je i piše se naširoko svuda po svetu.
Kad se većina tih tekstova, analiza i ispitivanja stavi na gomilu, sva su saglasna u jednom – umerano konzumiranje vina deluje blagotvorno na ljudski organizam! Ako se pretera, onda će količina unetog alkohola poklopiti sve zdravstvene benefite.

Brojna istraživanja pokazuju da su muškraci koji redovno piju do tri čaše vina dnevno zdraviji u odnosu na one koji to ne rade. Isto to važi i za žene, s tim što je optimalna „doza“ do dve čaše na dan! Razlog je što ženski organizam ima manje enzima zaduženog za metabolizam etanola.

How to choose wine and drink it without gaining weight 2 960x750

Vino je najbolje piti uz jelo, jer kiseline koje sadrži slične su onoj u želudačnom soku, tako da posebno pomažu probavu belančevina. Vino menja i nivo lipida u krvi, snižava ukupan holesterol tako što istovremeno povećava nivo HDL (dobar holesterol) i smanjuje nivo LDL (loš holesterol), održava krvne sudove čistim, smanjuje lepljivost krvnih pločica, pa tako postoji manja verovatnoća zgrušavanja krvi unutar krvnih sudova. Efekat lepljivosti traje oko dva dana, zbog čega je upravo čaša vina dnevno jako korisna.

Vino snaži imunitet, smanjuje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti i usporava njen razvoj, potiče rad mozga, pozitivno utiče na umanjenje rizika od brojnih oblika raka: debelog creva, svih tipova raka dojke i prostate, različitih tipova leukemije, razvoja metastaza kostiju, melanoma kože, raka štitne žlezde, jajnika, pluća, jetre, želuca...

b4e7631f ce34 44cb 8212 87f344a9fe86

U svemu tome ključnu ulogu ima resveratrol, molekul antioksidansa (polyphenol) otkriven upravo u crvenom vinu, koji ima sposobnost da menja apoptozu (programiranu smrtnost ćelija) i tako sprečava kancer. Posebno je zanimljivo otkriće da ukoliko želite da resveratrol postigne najbolji efekat, onda ga morate uzimati veoma lagano! Držanje vina na jeziku garancija je uspeha, za razliku od besomučnog ispijanja, pošto brzim gutanjem većina ovih molekula odlazi u nepovrat, stomak i jetru, gde se polifenol gotovo momentalno deaktivira!

resveratrol

A upravo polifenoli različitim mehanizmima neutrališu slobodne radikale u ćelijama i sprečavaju oksidativna oštećenja DNK i širenje tumora, nastanak i razvoj kardiovaskularnih i mnogih drugih oboljenja. Kvalitet i količina polifenola u vinima zavisi od vrste vinograda, vremenskih uslova, zemljišta i načina obrade. U belom vinu njihova ukupna količina kreće se između 30 i 120 mg/L, u rozeu između 200 i 500 mg/L, u kvalitetnim crvenim vinima dostiže 4.000 mg/L, dok u onim najboljim može biti i do 6.000 mg/L.

Vinska terapija

Bolnica u britanskoj pokrajini Vilšir prva je u Evropi uvela crveno vino u svakodnevne terapije prilikom smanjenja holesterola i rizika od oboljevanja krvnih sudova, ali i moždanog udara.

Inače, količina ukupnih polifenola znatno varira kroz samu bobicu. Najviše fenola akumulira se u semenkama (više od 50 %), dok se u pulpi i soku nalazi svega nekoliko procenata ukupne količine. Generalno, sorte crnog grožđa bogatije su polifenolima u odnosu na sorte belog grožđa.

wine health ppcorn

Ukupno, poznato je više od 8.000 fenolnih jedinjenja u vinu koja se po svojoj strukturi veoma razlikuju. Najjednostavniji molekuli su fenolne kiseline, dok su tanini najsloženije vrste. Najzastupljenije su fenolne kiseline (čine trećinu ukupnih polifenola), a preostale dve trećine su flavonoidi (flavoni, flavanoli, antocijanini i dr).

Konačno, što se alkohola tiče, i on je u malim količinama blagotvoran po organizam, a kod žena posebno dobar u sprečavanju depresije. Na drugoj strani, muškrace izgleda tera u veći bedak!

Sve u svemu, pij malo – pij dobro! Pij vino!

Vino i vitamini

Vino ne sadrži velike količine vitamina, ali ih sadrži veliki broj veoma postojanih, kao i 13 minerala koji pomažu boljem funkcionisanju organizma.

Vitamin C jača imunološki sistem, deluje na rast i obnavljanje ćelija, ali i kao antioksidans. Njegova količina u jednom litru vina iznosi oko 10 mg.

Vitamini B grupe takođe su prisutni, mada u nešto manjoj količini. Vino povoljno utiče i na apsorpciju vitamina B12, kao i na funkciju mnogih žlezdi. Biotin (vitamin B2), koji je takođe prisutan u vinu, održava normalan metabolizam masti i proteina, ublažava bolove u mišićima i prevencija je ćelavosti i sede kose.

Za vitku liniju

Žene koje piju redovno vino u malim količinama imaju manji rizik od gojaznosti, objavili su američki naučnici nakon sprovedene studije.

Istraživanja koje je trajalo 13 godina i u kojem je učestvovalo više od 19.000 žena, sugeriše da se žene ne debljaju od vina, da se alkohol razgrađuje u jetri koristeći različite metaboličke puteve kako bi se stvorila toplina, a ne mast!

nazad na vrh