Aleksandra Vasić, sommelier

Aleksandra Vasić, sommelier

Sommelier u restoranu Podrum Wine Art

Pošip 2017, Jokić

Oduvek zanimljiva, neizostavna balkanska sorta grožđa je pošip. Krasi je titula prve hrvatske autohtone sorte koja je zaštićena geografskim poreklom još od 1967. godine čime je kupila i srpsku vinsku braću da joj posvete pažnju, a ona se gotovo bez izuzetka provlači na svakoj vinskoj karti regiona.

Margus Margi 2012 (NV), Vino Budimir

Margus Margi je vino koje punih devet godina piše tekst i samo priča svoju priču. Sa vinogradarski legendarne župske teritorije a rodom iz regiona Tri Morave čije latinsko ime nosi na etiketi, tom originalnošću naglašava da su još stari Rimljani znali za pomenutu teritoriju dok je autentičnost ovoga vina potvrdio i čuveni vinski nos Robert Parker dodelivši mu 89 poena. Najviše za jedan rajnski rizling iz Srbije.

L’una Rose 2020 Draganić

Jedan od veoma interesantnih rozea današnjice jeste svakako L’una vinarije Draganić koja praktično svoja prva vina nudi tržištu dok se užurbano završava grandiozni objekat na izuzetnom položaju u šumadjskom selu Lipovac.

Penušavac koji ne haje za godine

Kada  je ovog proleća sa Mundus Vini, poštovanog ocenjivanja vina u Nemačkoj stigla vest da je Blanc de Blanc penušavac od sorte šardone Vronsky 2019 kruševačke vinarije Rubin osvojio zlatnu medalju, bila je to samo nova potvrda da se u penušavom svetu Srbije događa nešto zanimljivo.

Chardonnay 2018, Vinum

Mislim da žiri Velikog ocenjivanja vina nikako nije mogao „na slepo“ da pogreši kada je ovom Chardonnay Vinum vinu uz veliko zlato dodelio šampionsku titulu belih vina Srbije prema broju bodova.

Saga 2019, Bjelica

Raširen je dijalog o minimalizmu, svedenosti, autentičnosti rejona i regije kada su vinske etikete u pitanju, ali baš retko govorimo o njihovoj nesvakidašnjosti i potpunom iskoraku iz stereotipa.

Pretplatite se na RSS feed