Gde je nestao mali širaz iz Negotina

Gde je nestao mali širaz iz Negotina

Negotinska Krajina je već poznata u Srbiji i čitavoj regiji zahvaljujući izuzetnim crvenim vinima, naročito negotinskom kaberne sovinjonu. U tom smislu, možemo je uporediti sa Kalifornijom u kojoj su najzastupljenije crne sorte vinove loze upravo kaberne sovinjon, zinfandel (kratošija) i pino noar.

Međutim, još jedna sorta je u poslednjih 25 godina postala popularna u Kaliforniji, a to je Petite Sirah. Zvanični podaci ukazuju da su 2008. godine u Kaliforniji zasadi ove sorte pokrivali oko 2.700 hektara. Sorta je po prvi put introdukovana u Kaliforniji 1884. godine u vinogradima vinarije Linda Vista. Danas se Petite Sirah u toj državi koristi za proizvodnju kako sortnih vina tako i u kupažama. Dokazano je da je jedan roditelj ove sorte Syrah (širaz), pa ne čudi što je sorta ponela ime „mali širaz“ (atribut mali se odnosi na veličinu bobica).

Verovatno se već pitate kakve veze ima petit sira u Kaliforniji sa Negotinom. No, ako pogledamo izveštaje o berbi u negotinskom vinogorju iz 1908. godine primetićemo da se i petit sira pominje ravnopravno uz kaberne sovinjon i kaberne fran kao introdukovana strana sorta prisutna u lokalnim vinogradima. Izveštaj detaljno navodi da su 10. septembra 1908. godine bobice sorte petit sira bile već skoro suve jer je godina bila izrazito sušna pa su sve sorte u lokalnim vinogradima sazrele desetak dana ranije nego što je to bilo uobičajeno u normalnim godinama.

Trg kralja Petra u Negotinu (2)
Trg Kralja Petra u Negotinu početkom 20. veka

Možemo zaključiti da je petit sira stigao u Negotin na talasu sa drugim francuskim sortama vinove loze u periodu borbe protiv filoksere i na vrhuncu izvoza negotinskih vina u Francusku krajem 19. veka. Dakle, širenje sorte petit sira do Negotina se desilo približno u isto vreme kada je introdukovana i u svojim danas najznačajnijim regijama kao što su Kalifornija i Australija.

Moramo istaći da je sorta u Negotinu bila zastupljena pod svojim primarnim nazivom pod kojim je poznata i u Francuskoj u dolini Rone, a to je Durif. Uzimajući u obzir blisku saradnju bukovske škole s institutom za vinovu lozu u Monpeljeu, sigurno je da su prve sadnice Durifa u Negotinu stigle preko Monpeljea.

Da li je to bila odgovarajuća sorta za negotinsko vinogorje? Vrlo moguće, jer Durif daje tamno obojena vina odličnih kiselina sa robusnom strukturom i moćnom impresijom na nepcima. Aromatski, tipične note crnog voća (kupina, šljiva, borovnica) su upotpunjene herbalnim tonovima i aromom crnog bibera. Vina od Durifa su tanična, sa potencijalom za odležavanje i više od 20 godina. Stoga je pogodan kako za kupažiranje, naročito sa kaberne sovinjonom, tako i za monosortna vina.

Danas Durifa više nema u negotinskim vinogradima, iako su analize šire koje je vršila bukovska škola početkom 20. veka u svojim ogledima pokazale da su pored gamea, internacionalne sorte naročito pogodne za negotinsko podneblje upravo sorte sa juga Francuske: Durif, Piquepoul i Carignan.

Uzimajući u obzir sve izraženije klimatske promene kojima već danas možemo da posvedočimo, postoji mogućnost da će neka nova naučna institucija u zemlji, kao što je to svojevremeno bila bukovska škola, uzeti u obzir i Petit Sirah/Durif kada bude procenjivala sorte koje će se adekvatno prilagoditi izmenama klime koje postaju sve očiglednije i na prostoru Balkana.  |

Foto: arhiva
nazad na vrh