Ergo rose 2021, Temet

Ergo rose 2021, Temet

Bukvalno je u foto finišu 2022. godine prvo vino iz lozovičke vinarije Temet sa organskim sertifikatom izašlo pred publiku i zaselo na čelo liste inače veoma zahtevne kategorije roze vina.

Organski roze iz linije Ergo je po boji bliži lukovini nego ružici a krase ga divni bakarno-zlatni odsjaji u čaši. Onaj ko očekuje eksplicitne voćne ili cvetne arome, jagode, maline, ružine latice i Turkish delight, iliti slasni ratluk u čaši, verovatno nije na pravom putu tragajući za tim najčešće raubovanim aromama u srpskom roseu. Naprotiv, Ergo rose 2021  pruža upravo ono što je Nebojša Aleksić zahtevao od svoje Ergo linije a to je bezuslovna elegancija.

Blend sorti pino noar (70%) i širaz sočan i veoma svež savršeno će se dobro ohlađen snaći u skupim kristalnim čašama na belom satenskom i sedefom ukrašenom stonom prekrivaču usred igre svetlosti sveća u srebrnim svećnjacima. I vrhunskim sledovima super-gastronomije.

Podjednako glatko na mirisu i nepcu vino zapravo predstavlja pravu enološku slagalicu. Pino noar fermentiše u tanku nedelju i po da bi potom osam meseci odležavao na talogu. Širaz opet fermentiše u drvetu i u hrastovini odležava takođe osam meseci da bi kupažu sačekalo barem godinu dana odmaranja i dodatnog sjedinjavanja u boci.

A onda će iz čaše pokuljati precizan opis teroara, miris zemlje iz koje je grožđe izniklo, slane koja je darivala čokote i saliniteta prisutne mineralnosti. Kao da pijete suze loze što se raduje sopstvenom postojanju i suncu koje će je okupati. Nedugo zatim kombinacija prefinjenosti crnog burgundca i snage širaza sa 13,5% alkohola donosi ne tako česte i pritom nežne kombinacije južnog voća, nara, etarskih ulja tandžerine, korice narandže, crvene ribizle, kumkvata sa blagom naznakom mesa slatke jabuke i trunčicom livadskog meda u podugačkoj završnici.

Neznatna nota prefinjene gorkosti odvešće Ergo rose 2021 u domen gastronomije, prvenstveno molekularne kuhinje, ali i uz pečene slane bademe, kao vrhunski spoj.

Jedno ozbiljno sofisticirano vino.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi