Aglaja 2019 Cabernet Sauvignon, Frunza Aglaja

Aglaja 2019 Cabernet Sauvignon, Frunza Aglaja

Lepa crvena kapica sa srebrnim otiskom lista jasno razlikuje ovaj negotinski kaberne čak i na policama gde boce leže položeno. Etiketa ukusna, elegantna, jednostavna a opet prepoznatljiva govori mnogo o svetu iz koga dolazi. Istočna Srbija, vlaški kraj prepun priča, čuda, misterije… Za razliku od toga, vino u boci je transparentno, razumljivo svakome, a otisak lista i na pluti zatvarača („frunza“ na vlaškom znači list) govori da ovaj brend ozbiljno radi na prepoznavanju i uspostavljanju tradicije.

Vino je upravo izuzetno spremno za piće, snažno, „toplo“, dopadljivo sa jakim aromama kupine, višnje iz čokolade, 15% alkohola i ljubičastom oznakom kontrolisanog geo porekla i kvaliteta.

Izbrušeni muški tanini u zagrljaju sa postojanim sočnim kiselinama daju garanciju da će barem do 2025. godine ovaj kaberne sovinjon izazivati uzdahe odobravanja već pri prvom gutljaju. Jako dobro i pametno ukomponovano drvo gde se uglavnom insistira na korišćenom hrastu uz 20 – 30 % novog, zadržava u fokusu sekundarne arome neko vreme i nakon što ga progutate kao fina plemenita prašina na nepcu koju sa zadovoljstvom istražujete.

Čokoladne i kožne note u završnici dodaju ozbiljnost voćnoj impresiji na mirisu dok iz tamno ljubičaste tečnosti lagano izviruju prvi bokori ljubičica čineći vino Aglaja savršenim uz zimske ali i prve proletnje mesece i gastronomiju koja prati doba slava i proslava, ali ne u kontekstu prateće muzike uz prepune trpeze već kroz zavijanja mećave ili rumene zore u kojima će biti izuzetan kompanjon.

Kada je reč o kombinacijama sa hranom teško je zamisliti nešto što bi ovaj kaberne dopunilo jer mu nikakve dopune nisu potrebne. Masan žuti sir bi mogao biti predlog, takođe uprženi kotleti šarana ili soma, bela slanina od mangulice, ćureće belo sa mlincima. Sa cenom u vinoteci oko 1.300 dinara boljeg i perzistentnijeg druga teško je naći.

I kao što je jednom davno neki kupac iz inostranstva za Aglaju Cabernet Sauvignon 2013 Vladimiru Frunzaleroviću rekao: „Moram da vam se zahvalim što ste ovo vino proizveli“.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi