S/O 2020, Bikicki

S/O 2020, Bikicki

Čarobni napitak od sovinjon blana iz laboratorije Oskara Maurera i vinograda Milino brdo Đorđa Bikickog u Banoštoru. Ovo organsko oranž vino boje starog meda sa nežnim bakarnim odsjajem nekako je  uvek u seneci daleko više nagrađivanog Uncensored oranža, mada ga Bikicki intimno doživljava kao „tihog favorita“ među svojim vinima.

S/O 2020 još pršti od mladosti, čak i pecka, štipka, pomalo radi na nepcu kao da je juče punjeno sa svih svojih zrelih 14% alkohola. Nakon maceracije od šest dana u bačvama od srpskog hrasta zapremine 500 litara, dobijeno je kompleksno vino visokog ekstrakta i divnog mirisa u čaši.

U ovom trenutku prednjači slatko od belih trešanja praćeno džemom od kajsija, ali sve uvijeno u kiseline (6,8 g/l) koje izazivaju salvaciju kakve se očekuju kad zagrizete zrelu dunju. A koje uz note kumkvata i zrele žute jabuke nalazimo i na mirisu i ukusu, završnici koja traje. Što ne znači da se to sve neće daljim odležavanjem menjati.

I dok na startu vino bogatog tela gađa receptore negde duboko u grlu sa ciljem da se zabode u sećanje kroz završnicu, kako vreme prolazi delimično prepoznatljivi alkohol poput duha iz boce ispunjava želju vinoljupca da oseti vrhunsku aromatsku slast.

Ovo je takođe ekstremno poželjno gastronomsko vino. Bez pogovora ispeglani ali prisutni tanini mogu da se žvaću što će jako lepo utkati S/O priču u pohovane teleće šnicle, u teksturu i slast brizli, u pohovani mozak. Pa ni patišpanj bogato sočan od polutki bresaka iz kompota se neće buniti, naprotiv.

Proverite ako volite oranž pa i svaka druga vina, ravnodušni svakako nećete ostati. | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi