Pinot Noir 2020, Dumo

Pinot Noir 2020, Dumo

Verovatno najsenzibilnija sorta u svom vegetacijskom procesu 2020. godine, očigledno, nije trpela previše stresa pa je u vinu Pinot Noir 2020 vinarije Dumo dala vino koje impresionira svojom svetlom, rubin- crvenom bojom. Na mirisu je srednjeg intenziteta, podjednako fascinantan, izvaredne kompleksnosti.

Tipičan klaster aroma koje nalikuju crvenom bobičastom voću poput divlje maline, prezrele trešnje, jagode, brusnice u dobroj je simbiozi sa nagoveštajem nara, džema od drenjine, a upotpunjuju ga mirisi sandalovine i muskatnog orašćića, te čulni zaokreti ka mirisu belog bibera, listu crnog čaja, te blagim zemljanim tonovima.

Vinarija Dumo iz okoline Novog Sada, na nedavno obeleženom Svetskom danu pino noara u Legatu Petra Lubarde na Dedinju, skrenula je pažnju na sebe kao jedina komercijalna vinarija u Srbiji koja se bavi isključivo ovom sortom. U lineup-u od nekoliko desetina pinoa iz zemlje i inostranstva upriličena je i mala degustaciona digresija.

Fokus prisutnih degustatora je, najednom, prenesen na šest uzastopno probanih etiketa iz vinarije Dumo, gde smo iz berbe u berbu pronikli u sve čvršće ovladavanje male porodične vinarije ovom nepredvidivom sortom. Dok se nesumnjivi tržišni potencijal koji iz toga proizilazi zapaža na neki nebjašnjivo romantičan način.

Dumo je zvanično osnovan 2012. godine, kada na tržište stupaju vina iz tada mladog vinograda zasnovanog 2008. godine. U mestu Rakovac, na dva poteza gde raspolažu sa ukupno 1,5 hektara vinograda, Dumo neguje samo pino noir. Od ove sorte stvorili su dve proizvodne linije, osnovnu pod imenom Kesten, gde se može naći crveno i roze vino, kao i premijum liniju koju čini jedna crna etiketa na kojoj je jasno istaknuta godina berbe kao omaž najvažnijem faktoru u sudbini svakog pino noara. No, vratimo se vinu u čaši…

Na ukusu je ovaj pino zaokružen, kompaktan, gibak, nošen srednjim (+) kiselinama i identičnim nivoom fino granulisanih tanina koji miluju. Ne tako naivan procenat alkohola (14%) je u savršenom skladu sa prethodnim strukturnim elementima sa kojima gradi puno telo, u kome se koncentrovana voćnost proteže u više nego sadržajan voćni finiš.

Sve je u ukupnom utisku nalik nekakvoj nagradi vinoljupcu što je svoje nepce kalibrisao ka najtananijim finesama koje se mnogu prepoznati u crvenim vinima. Vinaru jer se odvažio da izađe iz uobičajene zone komfora oličene u radu sa sortama koje nisu sklone „ekcesima“ i vinskoj sceni koja je konačno izrodila fanatične poklonike sa obe strane, a koji u vinskom egzbicionizmu zvanom pino noar uživaju intezitetom ekstaze. Baš poput nekolicine nedavno okupljenih u Legatu Petra Lubarde. Time smo, rekao bih, opisali pun krug stvaranja vinske kulture u Srbiji.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi