Zaglav, vino bogova

Zaglav, vino bogova

Svako ko se iole ozbiljnije bavio vinima poslednjih desetak godina zna za Luku Krajančića s Korčule iz sela Zavalatica u podnožju Čare. Jer, Luka je u tom periodu učinio za pošip verovatno više nego bilo koji drugi vinar koji se dohvatio ove plemenite sorte. A takvih nije malo.

Sve to vreme Lukine vanserijske pošipe su nekako iz drugog plana pratila njegova vina od sorte plavac mali. Bila su to bez dileme vrhunska vina, ali u moru dalmatinskih plavaca čije se vekovno uporište nalazi na susednom poluostrvu Pelješac teško su uspevala da se nametnu kao doista posebna. Tu percepciju sada menja Zaglav, plavac mali iz vinograda posađenog na kamenim terasama južnih padina položaja Defora na Korčuli, nekih 4.000 čokota čiji najstariji izdanci stoje tu još od 30-ih godina prošlog veka.

Luka je u sopstvenom stilu u čitavu tu priču o novom plavcu u svom portfoliju ušao tiho i strpljivo. Grožđe za ovo vino ubrano je 2017. godine. Sve je rađeno na tradicionalan način uz spontanu fermentaciju na divljim kvascima koja se odvijala uz maceraciju 14 dana. Nakon toga vino je provelo dve godine u novim barik buradima Seguin Moreau i još 2,5 godine u velikim korišćenim bačvama od 500 litara, da bi zatim bez filtriranja bilo pretočeno u 700 boca. Ono što se sada nalazi u boci crne etikete na kojoj su u zlatotisku otisnuti grb vinarije Krajančić i naziv Zaglav predstavlja svojevrsnu vinsku odu „ljudskom trudu, soli, suncu, kamenu i otoku“, kako se nadahnuto izrazio vinar.

Kao i kod svih velikih dostignuća, nemoguće je proniknuti u sve tanane tajne ovog veličanstvenog vina. Već razvijeni buke otkriva senzacije crnog voća posložene između finih začinskih slojeva. Sve je u suptilnoj igri iščekivanja i nagoveštaja. U ustima besprekorni balans kiselina i snažnih alkohola zaodenutih raskošnim telom. Nežni tanini i svilenkasta struktura čine vezivno tkivo kakvo ne nalazite često ni u najboljim plavcima, a iskonska radost koja od receptora stiže do mozga i zatim preuzima čitavo telo čini da ste pijani od zadovoljtsva. I odjednom sve drugo postaje manje važno, nepotrebno. Postajete svesni da u sebe unosite nešto dragoceno, autentično, nešto što spaja ljude s ovog podneblja vekovima.

Sve je u njemu po meri zemlje koja ga je iznedrila i malog čoveka, seljaka koji ga je uzdigao. Ništa tu nije predimenzionirano iako je ovo plavac mali koji je, poput još nekoliko plavaca s Pelješca, Komarne ili Hvara završio, metaforički rečeno, velike svetske škole. Ali je suštinski ostao dosledan onome što izvorno jeste – vinskom otisku kamena, sunca i mora! I svaka numerička ocena ovom vinu na nekakvim sudijskim skalama bila bi samo jalovo banalizovanje doživljaja vlastitog intimnog lavirnita svesti i čulnosti na koje će vas Zaglav povesti.

Zato ovo i jeste jedan od najboljih plavaca danas, ali i jedno od najboljih crvenih vina Hrvatske i regiona. Prilika da doista nađete smisao u onoj profanisanoj sintagmi o božanskom piću.   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh