Merlot 2019, Žarković

Merlot 2019, Žarković

Svojom etiketom Merlot, Vinarija Žarković podmirila je moju nepresušnu potrebu za potpuno novim vinskim iskustvom. Jedan od najlepših postulata vinske kulture - stalno istraživanje vinskog sveta, predstavlja moj osnovni metod sabiranja dragocenog iskustva i analize tržišta.

Tako je arhaična etiketa sa ručno ispisanim osnovnim podacima o vinu trebalo da odgonetne na koji način se male porodične vinarije, još uvek tržišno neafirmisane, pripremaju za konkretan istup na tržište na kome od konkurencije ne treba očekivati ni zrno empatije.

Porodičnu tradiciju proizvodnje vina Žarkovići su očuvali na maloj parceli prokupca na kojoj se danas nalazi vinograd star između 70-100 godina. Uprkos silnim godinama, itekako je vitalan i kadar da rodi veoma dobru sirovinu. Ipak, značajniji deo proizvodnje otpada na internacionalnu sortu merlo od koje godišnje dobiju oko 2.000, od ukupno 2.500 boca koliko vinarija godišnje proizvodi.

Strogo kontrolisana temperatura fermentacije, njena dužina i drugi tehnološki procesi su već definisani uz određene korekcije koje zavise od uslova berbe. Ali ono što još uvek predstavlja eksperimentalnu fazu u procesu definitivnog određivanja stilske slike ovog merloa jeste odabir drvenih sudova i vremenski period zrenja u njima. Upravo to definitvno podrazumeva neizbežne stilske oscilacije u narednih nekoliko berbi.

Aktuelan Merlot iz 2019. godine odlikuje se zagasitopurpurnom bojom koja se na rubu čaše preliva u fine crvenkaste tonove. Na nosu je, isprva, prilično zagonetan, insistira na dodatnoj aeraciji da otkrije očekivanu salvu voćnosti kojom merlo kao sorta obiluje. A kad se otvori, arome suve šljive, zrele crne trešnje, kupinovog soka i borovnice, prožete su finim mirisom irisa ali i nešto grubljim tonovima koji nalikuju crnoj čokoladi, kedrovini, tostiranom hlebu...

Na ukusu je rustičan, robustan i snažan, još uvek u procesu dostizanja idealne kondicije i harmonije koja će mu dodati na manirima i mirnoći, a što će dosegnuti u vremenu koje je pred nama.

Ono što treba očekivati kod budućih berbi ovog merloa je dodatni porast kvaliteta koji se lako može postići fine tuningom u postfermentativnim procesima. To bi Merlot Žarković vinulo u sam vrh vina sa odličnim odnosom cene i kvaliteta. Naravno, pod uslovom da se u tom segmentu ništa značajno ne promeni a čime bi Vinarija Žarković poslala sažetu formulu za uspeh svojim kolegama koji vinsku sliku ne gledaju očima megalomanije. Vreme je pred njima, štofa za sam vrh itekako imaju, pratićemo...

SERVIS: Merlot Žarković je neophodno dekantirati i to najmanje 45 minuta pre razlivanja u čaše velikog formata. Idealna temperatura servisa kretala bi se od 17-21 stepen Celzijusa. Zvezde domaće kuhinje poput sarme, podvarka sa ovčetinom, vrućeg pečenja raznog tipa osećale bi se vrlo prijatno u društvu ovog karakternog i dobro strukturiranog merloa.   |

nazad na vrh