Aksiom beli 2019, Deurić

Aksiom beli 2019, Deurić

Vinarija Deurić je novim vinom Aksiom beli, proširila svoj, ne tako skroman, portfolio. Zaokružili su na taj način prilično hrabru ideju koja akcentuje novostvorene srpske sorte iako je, tehnički gledano, reč o veoma kompleksnim kupažama.

Koncept je odveć utemeljen etiketom Aksiom crveni, gde naša crna sorta probus vrlo autoritativno predvodi internacionalu, sorte Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot i Marselan. Ovo robustno, ali plemenito vino, publika je lako prihvatila čime je otvoren put vinariji iz Male Remete da takav princip primeni i kod belog vina iz iste serije.

Aksiom beli uglavnom čini bela sorta morava udelom od 70% koju upotpunjuju internacionalne sorte Sauvignon Blanc i Chardonnay. Sve tri sorte odvojeno fermentišu i odležavaju, a dve internacionalne pojedinačno sazrevaju u različitom vremenskom periodu u sudovima od francuskog hrasta. Nakon toga sledi finalno kupažiranje i harmonizacija u intertnim inoks sudovima velikog formata.

Svaka od sorti igra precizno određenu ulogu u krajnjem proizvodu dodajući moravi ono što joj nedostaje od savršenosti. Šardone koji odležava 12 meseci u hrastovim sudovima gradi noseće zidove, telo i strukturu ovom vinu, dok sovinjon odležao u baricima svega tri meseca, dodaje na svežini, učvršćuje kiselinu i intenzivira aromatičnost kupaže.

Prva impresija je svetlozlatna boja vina u čaši koja nameće nešto ozbiljnije razmišljanje o onome što sledi...

„Nos” ovog vina je upravo takav, ozbiljan i stamen, srednjeg intenziteta. U njemu, rame uz rame, zajednički vijori nekoliko klastera aroma koji stvaraju prilično sadržajan i kompleksan profil. Pre svega treba reći da je tretman internacionalnih sorti u hrastovim sudovima bio više nego odmeren pa, iako prisutan, ovaj uticaj se ne može tako lako izboriti sa prelepom voćnosti koja navire iz vinske čaše. Nju  dopunjuju diskretni floralni tonovi usložnjavajući ukupan utisak.

Miris sazrele jabuke kožare, vinogradarske breskve, kompota od dunje i nagoveštaj manga zamršen je sa nekoliko reskih vegetalnih tonova koje u beli fišek umotava prefinjeni miris bagremovog cveta. Stilsku sliku diskretno upotpunjuju arome nalik vanili, puteru, te fini tonovi brioš hleba.

Na ukusu je Aksiom beli suv, raskošan, uljast. Snažnu strukturu dobro razvijenog vina čine umerene kiseline, srednji (+) alkohol i prilično izražen intenzitet ukusa koji čini da zaostali ukus ovog vina dugo traje. On inspiriše i priseća na zrele kajsije, liči, ali i osvežava živahnim ukusom sorbea od limuna. Sve ovo je potpuno suprotno od onoga što se moglo očekivati na osnovu analize čulom mirisa što doprinosi zaključku kako je reč o višedimenzionalnom vinu koje vrlo dinamično diktira tempo evolucije u čaši.

Nakon svega izrečenog, vino u čaši sa razlogom treba posmatrati kao začetnika novog stilskog pravca koji moravi, kao sorti, dodeljuje glavnu ulogu, u svakom slučaju obogaćuje srpsku vinsku scenu, dok Fruškoj gori gradi novu dimenziju prepoznatljivosti. Sve je tu, dobro poznata scenografija panonskog ostrva, domaća zvezda u glavnoj ulozi i bravurozne etide svetskih bardova. Aplauz je ovde, draga publiko, sasvim izvestan.  |

Servis

Beli Aksiom nije previše zahtevan za servis. Potrebna mu je jedna duboka univerzalna čaša, nešto viša temperatura servisa (12-14 stepeni Celzijusa) i dobar zalogaj koji će parirati solidnoj snazi ovog vina. Ćuretina sa mlincima, pastrmka na žaru, rižota sa morskim plodovima, paste u sosu od vrganja biće mu vrlo dobar par.

nazad na vrh

Srodni tekstovi