Maximianvs 2017, Imperator

Maximianvs 2017, Imperator

Imperatori Sirmiuma bejahu raznorazni. Maximianus zvani Herculius, pametni i smeli vojskovođa delio je vlast sa velikim Dioklecianom na prelasku iz 3. u 4. vek. Kaže se da ime priliči svakom ko ga ima, i da u životu nosiš osobine svoga imena. Tako je i vino Maximianus 2017 Imperator smelo, jako, spremno da osvoji i zavlada.

Zavladao je on već, kao najpoznatije crveno vino iz vinarije Imperator, stvorio svoje podanike u čaši i sada uživa na tronu. Ali vlast treba održavati, zato sipaj vina….

Klasična bordoška kupaža merloa, malbeka, kaberne sovinjona i kaberne frana u prilično ujednačenom odnosu prošla je sve rigorozne provere da bi dobila i zadržala status organske proizvodnje koji vinarija ima od 2015. godine. I kao da se bave nekim čarolijama u vinariji Imperator, svako vas vino nekako omađija. Ima tu pomalo i istine, neobičan je proces bio-dinamike, nekima se učini da se ponekad tu i nešto baje. Ali nije bauk, ne bojte se.

Maximianvs obiluje voćnim aromama, zaokružen je i spreman sada da se pije, ali i da se čuva još pet ili deset godina. Srednjeg ka punom telu, duge je voćne završnice sa mekanim i smirenim taninima. Postignut je sjajan balans te ga možete dekantirati, ali i ne morate. Pazite se, imperator Maximian je čitav život proveo u pohodima da bi održao veliko carstvo, pa vino njegovog imena ima mnogo toga da opravda, a sigurno će vas lako osvojiti i zadržati u svojoj službi.

Evo jedne slike: Sedite za svečanim stolom naspram velikog Imperatora, pijete ga u njegovo ime dok u tišini jedete sveža ili starena crvena mesa zalivena voćnim sosovima. Jagnjeći kotleti, teletina ispod sača sa pečenim krompirom i za kraj desert sa gorkom crnom čokoladom.

Ave Maximianvs! 

nazad na vrh

Srodni tekstovi