Probus 2019, Đurđić

Probus 2019, Đurđić

Sremski Karlovci, taj prelepi grad vina i kulture, bogat istorijom, sa svojom okolinom dom je mnogim vinarijama od kojih je jedna i vinarija Đurđić. Na pažljivo odabranim mikro-lokalitetima na padinama Fruške gore, tog rajskog vinskog ostrva, leže zasadi vinove loze Dražena Đurđića.

Jedno od grožđa je i sortni probus, sorta koja je nastala upravo u Karlovcima ukrštanjem domaće skadarke i internacionalnog Cabernet Sauvignon-a. Vino od njega koje nosi moćno ime još jednog od rimskih imperatora poteklih sa ovih prostora, Marka Aurelija Probusa, velikog vojskovođe i državnika je deo asortimana vinarije.

Ako je suditi po imenu etikete velika je reputacija to za jedno vino koje u potpunosti mora da je opravda. Robusnog imena Probus takve je i pojave. Jakih voćnih i džemastih aroma sa diskretnim naznakama drveta i sirove kafe. Punog je tela, sa 14% alkohola i dugom završnicom koja traje i oslobađa arome voća u vašim ustima.

Ovo je jedno od onih vina koje treba hranu i najbolje je piti ga uz jela od grilovane govedine, bifteke, ramsteke i slično. Uz pikantne kobasice, kako svinjske tako i goveđe ili mešane, jela ispod sača, stare i zrele sireve i poslastice napravljene od gorke čokolade sa velikim procentom kakaa. Bliži se svom vrhuncu i moći će se piti još par narednih godina.

Redizajn etiketa je učinio da vina dobiju na popularnosti, postala su privlačnija za fotografisanje i pojavljivanje u novim digitalnim medijima i tu popularnost treba iskoristiti. Probus je svakako sorta koja dobija na značaju i sadi se sve više i više, tako da njegovo vreme tek dolazi. Pripremite se jer je pred vama jedno jako i moćno vino.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi