Severna Morava 2020, Deurić

Severna Morava 2020, Deurić

Ispred mene boca Severna Morava 2020, Deurić. Baš da vidim kakvo je to Najbolje belo vino Srbije od autohtone ili novostvorene sorte, rekoh.

Aha, tamno zelena gotovo maslinasto siva boca zasigurno je takva da se nešto sakrije. Iz grlića kulja zlatna i zelenkasta uljana tečnost što se raskošno lepi za zidove čaše i nekako u ritmično estetskom skladu sa nagoveštajem zelenog stakla.

Jasno je ko dan na prvi njuh šta se krije: bogati valeri jabuka u šlafroku, vinogradarske breskve, dunje, dinje i još nekog žutog voća i belog cveća. Čak i oskoruša možda, u svakom slučaju jako kompleksno i mirisno slasno u isti mah.

Nova Severna Morava svakako je apdejtovana verzija srpske novostvorene sorte u odnosu na prvu berbu iz 2019. godine. Morava iz godine u godinu postiže sve značajnije rezultate a baš ovu novu iz Male Remete i daleko punijeg tela su u nebo podigli vinski stručnjaci iz susedstva.

Vino zapravo ne koketira na nosu i nepcu raskošnim aromama već je komunikacija preko kompleksnosti i intrigantno snažne strukture što je rezultat odluke da se od 2019. godine radi maceracija svih belih vina do 48 sati. Čist miris voća bez trunke makar i prijatnog dodira kvasca na mirisu, ubrzo ustupa mesto svežini, lepršavosti i izraženoj mineralnosti uz divno uklopljneih 13.5% alkohola.

Uparićete je lagano sa pastom u belom sosu, njokama, možda i nekim fazanom, njena će kiselina sjajno da se slaže sa belim mesom i punim sosovima na bazi putera, sa masnijom rečnom ribom, ćuretinom u mlincima i slično.

Pomalo minimalistička etiketa Severne Morave 2020 ali sa taman dovoljno informacija, primetiće se na svakom stolu i polici. Spremna je sada, neka teče, a možete je i čuvati godinu-dve. I sad umesto pozdrava ispričaću vam jedan san.

Zlatno jedro Deurić lađe ispunjeno vetrom glatko klizi kroz Panonsko more sve do južnih obala Fruške gore. Pristaje, iskrcavanje, i odmah ste opijeni mirisom prirode oko vas koja je mirna, spokojna, drevna i pomalo tajnovita. Dok talasi zapljuskuju zelenu obalu gazite po mekoj travi ulazeći u veličanstveni vinograd.

Tu napred je rimska vila, prikradate se očekujući egzotične životinje, legionare, vojskovođe u togama vezenim zlatnim nitima koji izvaljeni piju vino. Ali svi oni su zapravo okrenuti ka tronu kome se nemo klanjaju, tronu na kome je njegovo veličanstvo, buteljka.

U sledećem trenu u snu ste ste samo vi pred tronom dok nešto golica tabane, obuhvata gležnjeve, penje se uz nogu. To more naglo nadolazi, neobično lepog mirisa i zlatne boje. Nema sumnje, vino je to... Severna Morava a svi se u snu klanjaju onome od čega žive, lozi i vinu.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi