Carica Jelena 2012 Podrum Malča

Carica Jelena 2012 Podrum Malča

Iako je na zadnjoj etiketi naznačeno "suvo belo vino", oči vas ne varaju jer Carica Jelena, vino iz amfore, originalni je oranž duboke boje bakra. Ono što ne piše, a krucijalno je važno pogotovo u ovom trenutku opštenacionalnog vinskog usmerenja pažnje ka autohtonosti, u boci je jednu deceniju star grašac i to je ujedno prvo vino iz amfore napravljeno u Srbiji. Koliko je nama poznato.

Vitka zatamnjena boca sa zadebljanjem na vrhu grlića obilato zalivenog voskom boje starog zlata, a čiji kolorit prati jednostavnu etiketu Status Carica Jelena, čuva u sebi krajnje pitko vino sočnih kiselina. Obavezno pomirišite pampur jer će se miris svežih zelenih jabuka u šlafroku samo dodatno pojačati kad ovaj rizling krene u čašu.

Odmah da razjasnimo, Carica Jelena zapravo nastaje u krugu Podruma Malča, svojevrsnog vinskog vremeplova. Kada grožđe dođe iz sopstvenih vinograda sa 500 metara nadmorske visine, smešta se u amfore u takozvanoj „rimskoj vinariji", posebnom odeljku koji deli isti krov sa restoranom gde se mogu konzumirati specijaliteti iz davnih vremena, ali i oni savremeni ili tradicionalni. Dok ovo vino ne bude dostupno u većem broju vodećih vinoteka, treba ga obavezno probati u Podrumu Malča u kome nastaje zbog dodatnog utiska koje ova oaza ljubavi u niškom predgrađu pruža.

Fermentacija na kljuku u amforama traje oko mesec dana u tipu oranž vina, znači bez ikakve dodatne enologije ili kontrole temperature. Kada prestane emisija CO2, amfora se hermetički zatvara velikim poklopcem i gitom kako bi grožđe ostalo na produženoj maceraciji i do šest meseci. Nakon što se konačno ukloni pesak ispod koga se amfore sve vreme nalaze, amfora se otvara i to je prvi susret sa vinom posle nekoliko meseci.

- Trenutak otvaranja je uvek pomalo neizvestan, otvaraš, probaš... - kaže Milan Aleksić koji se brine od grožđu i tehnologiji izrade vina u Podrumu Malča upozoravajući - U amfori u tom momentu može biti sjaj ali i očaj.

Vino se potom odvaja od kljuka pri čemu je evidentno da je pokožica potpuno providna što je dokaz da je ekstrakovano i prešlo u vino sve što je zrno imalo u sebi. Treba napomenuti i da se iz dve amfore kljuka praktično dobiju po jedna amfora vina i jedna preostalog kljuka. Godišnje se od oko 8.000 litara kljuka konačno dobije svega oko 2-3 hiljade boca vina a iz nekih berbi i znatno manje.

Dobijeno vino ostaje u amfori dok ne napuni godinu dana posle čega prelazi u "savremeni vinski podrum" gde inoks sud služi isključivo radi stabilizacije i taloženja posle čega sledi flaširanje. Boca koju u slast degustiramo punjena je četiri kalendarske godine nakon berbe grožđa od koga je nastala, a do sad su u amfori izrasle berbe grašca 2012, 2013, 2015, 2017 a biće ga i iz godine 2021.

I dok budete istraživali nežne aromatske nalete korice breskve, malo voska ili finog jedva primetnog dima, pripazite se, ovaj oranž nije od onih gde je dovoljna jedna čaša. Gutljaji samo klize dok vino više zaokuplja zaljubljivom strukturom nego nekakvom predugom završnicom tercijarnih nota.

Carica Jelena jeste savršena završnica obilnog obroka gde će njene zrele kiseline lako sprati masnoću sa krvnih sudova, no svejedno bi ga preporučili uz vrhunsku belu ribu, ćuretinu, pečurke na žaru ili škembiće uz koje će se razviti talasi slasti.

Ili možda koje jelo iz rimskog doba, što da ne? | 

nazad na vrh