Pino Svetih Ratnika 2019, Botunjac

Pino Svetih Ratnika 2019, Botunjac

Ovaj pino je tipičan primer kako ono malo može postati veliko i veličanstveno samo je potreban prstohvat vizije, udah hrabrosti, istrajnost vere i trunčica umetničkog ludila. Sve to skoncentrisano je u eksplozivnom ekstraktu najneobičnijeg, a za mnoge i najboljeg srpskog pinoa, pa i vina Pino Svetih Ratnika umetnika i vinara Koste Botunjca.

Da, zaboravili smo na iskustvo i tradiciju, ta dva neophodna začina koja se u vinarskom poslu bukvalno osvajaju doprinela su da nova, tek iznikla na tržištu berba 2019, tačno deceniju posle pojave prve boce Svetih ratnika a dve od Kostinog prvog pinoa, donese i kvalitet nad kvalitetima.

  Na etiketi pošteno piše, vino od zaperaka. Šta su zaperci? Za neke to i nije grožđe već igra slučajnosti, poslednji krik jedne berbe ili prirodna kopča loze ka sledećoj. Sitni rehuljavi grozdići obično završe osušeni i pokriveni snegom na čokotu, ali se Kosta vođen nekim promislom odlučio da ih sabere u bure. I samo svake druge, neparne godine kako priroda sama nalaže, zaperci odluče da se pretvore u vino u tom jednom te istom buretu od srpskog hrasta što ga je pre 15 godina sačinio neki pinter iz Kruševca. Bure uvek mora biti puno što se apsolutno uklapa u ritam prirode tako da vino uvek ima dva leta da sazrije do boce kako treba.

Teško će Kosta odlučiti koje mu je dete (vino) draže, ali berba 2019 na prvi miris odskače od ostalih nimalo slabijih. No ovde svako organoleptičko poređenje gubi smisao. U perfektnih 14% alkohola sjedinilo se lepo sve što može. Besprekorni tanini, hrskava mineralnost, ekstrakt kao armatura slasnim voćnim blokovima gde se malina nežno izvija i ističe, harmonična pesma iskričavih kiselina koje bi i težak teret uzdigle do neba prekrivajući nebo vedrim osmesima i neprekinuto uživanje u završnici. Jednom rečju u čaši je prisni crni burgundac kao čisti eliksir zaljubljivanja u vino ili što bi Kosta jednostavnim rečima naslikao: "Ma pusti vino neka priča, a meni će biti lepo."

Botunjac sva svoja vina radi isključivo ručno i ona se nošena gravitacijom kao samotok spuštaju niz čitav vinograd do malog podruma u kome odležavaju. Ali Svetih Ratnika je mala količina pa se vino negovano na divljim kvascima ipak generiše u podrumu sa kontrolisanom temperaturom sve dok se ne zatvori u taj jedinstveni sef od hrastovine koji će ga čuvati naredna dva leta.

U čemu je tajna kvaliteta Svetih Ratnika? Mesec ili mesec i po nakon primarne berbe pinoa, Kosta je primetio da su zaperci koji naknadno izbijaju mali ali slatki sa finim kiselinama što ga je začudilo jer bi po pravilu trebalo da imaju nizak šećer. Pravo župsko vinsko čudo! Pa i nije čudo, jer kad se grožđe obere, nakon toga sva mineralnost, sav koncentrat ide u male, naizgled neugledne grozdove koji će se brati sredinom ili krajem oktobra. Jedne godine bila je i treća berba, otkriva vinar, ali grožđe nije imalo potreban kvalitet.

A po čemu je vino dobilo ime? Pa po čokotima pinoa koji omogućavaju ovo čudo, te loze, to su ti Sveti Ratnici.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi