Impresija Tamjanika 2019 Miletić

Impresija Tamjanika 2019 Miletić

Upečatljivo izdanje vina Impresija Tamjanika 2019, vinarije Miletić iz Oparića, jedne od najstarijih u Trsteničkom vinogorju za koje se često vezuju superlativi kada je tradicija i kvalitet grožđa u pitanju, je pred nama.

Kada na etiketi piše „vino iz Srbije“ to strancu vinoljupcu nešto i znači, ali kad se upečatljivo ističe sorta „tamjanika“, gotovo je sigurno da će ova boca biti pri vrhu želja svakog ko u kafani želi da popije autentično srpsko belo vino.

No da li je u fino zapakovanoj boci sa ukusno, moderno i lepo odrađenom etiketom i kapicom uz vrlo kvalitetan i samim tim lak za vađenje pampur, baš ta tradicionalna tamjanika?

Iskreno, boja će pomalo zbuniti. Gotovo bezbojna, sa tek blagim zelenkastim tonovima, ova tamjanika iz u vinogradarskim legendama opevanog vinogradarskog kraja ostavlja daleko manje „sveća“ po ivicama čaše za 13,5 % alkohola koliko je naznačeno na etiketi. I dobro da je naznačeno jer je on savršeno ukomponovan, praktično pretvoren u ozbiljnije telo nego što bi se od ovako nežno obojenog vina moglo učekivati, pri čemu ono spada u krug onih koja ne treba previše rashaladiti prilikom serviranja, niti brinuti zbog zagrevanja u čaši. Postojanost je vrlina.

Ne previše snažna na mirisu nudi citrusnu dobrodošlicu a odmah potom reminescenciju na tople jabuke u šlafroku posute vanil šećerom dok se muskatni tonovi razvijaju i šire poput blage eksplozije u trenutku kad vino dodiruje usne. Kako ne bi zamislili previše slasti angažovane su primetne egzaktne kiseline koje će momentalno uzbuditi receptore i ostati u pamćenju kategorišući Impersiju kao veoma pitko i razigrano vino. Sa prilično tela i evidentno veoma pitko biće ozbiljan par jačim jelima pri čemu će prestizati sledove i tražiće se nova boca daleko pre nego što je to slučaj kod šardonea sa 13,5 % alkohola.

U svakom slučaju Impresija impresionira tim nekim modernim odrazom na svet tradicionalnog poimanja tamjanike iz Župe. Ono što je Radovan Đorđević svojevremeno pionirski začeo svojom Čokot Experiment tamjanikom, ta svežina, razigranost i živost vina na uštrb muskatnih nota koju u prvi mah mnogi, pogotovo stručnjaci,  nisu razumeli, Miletićka razvija u nekom daljem pravcu. Dobrom ili ne zavisi od subjektivne estetike i potraživanja, ali je Impresija u svakom intrigantno novo lice, pa i stil jedne sorte koju svim srcem svojatamo.

A na rastanku, ponovo jabuke i pregršt belog cveća u završnici na poklon.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi