Prince Rskavac 2018, Braća Rajković

Prince Rskavac 2018, Braća Rajković

Župski klasik Prince Rskavac iz vinarije Braća Rajković je već nekoliko godina zaredom podrazumevajući segment obimnog line up-a kojim obeležavam Svetski dan prokupca.

U opštem zaključku da naš najvažniji autohtoni adut iz berbe u berbu ima sve efektnije stilske forme, koje mu nesumljivo uzdižu kvalitet, ova etiketa vrlo samouvereno stoji po strani i insistira na svojoj autentičnosti više od bilo kog drugog vina. Samopouzdanje mu gradi unikatan sortni izraz upotpunjen jedinstvenim ukupnim utiskom, koji nadalje veoma dobro korespondira sa podrazumevajućim kriterijumom za vrednost - dobrim odnosom cene i kvaliteta.

Na burgundskoj boci gde retro etiketa vapi za dizajnerskom intervencijom, naslovljen je jedan od meni najdražih sinonima za prokupac. Skoro potpuno odbačen u modernom brendingu ove sorte, termin Rskavac, u ovom slučaju simbolilzuje ime sorte, ali i doslednost braće Rajković koji se ne odriču bogatog porodičnog nasleđa generacijama vezanog za njihove vinograde, gde prokupac predstavlja suštinu.

Kod ovog vina se nagoveštaj nešto tvrđeg stila pre svega ogleda u purpurnoj boji srednjeg intenziteta sa prelepim odsjajima rubin crvene boje na obodima čaše i perfektnom bistrinom.

Na nosu je srednjeg intenziteta i prilično sadržajno. Voćna komponenta u aromatskom profilu apsolutno dominira i ogleda se u spektru mirisa svojstvenih džemu od brusnice, zrele kupine, domaćeg soka od višanja, džema od šjiva... Na to se nadovezuje lep niz finih začinsko-orašastih tonova slatkog tipa, poput muskatnog oraščića, zvezdastog anisa, sa nagoveštajem mlevenog cimeta, sladunjavih tonova indijskog oraha, lešnika...

Na ukusu je suv, srednjih (+) kiseina, srednjih tanina koji nisu milujući ali ni previše agresivni i nešto višeg alkohola, koji ne narušava sklad strukture u dobrom balansu. Solidan intenzitet ukusa baziran je na voćnim tonovima koji su već prepoznati čulom mirisa.

Servis princa Župe, rskavca, nije previše zahtevan iako se u ovom slučaju radi o vinu nešto robustnijeg stila. Dovoljno će biti izliti ga u Bordo čašu koja će probuditi dovoljno snage da nacionalnim specijalitetima, poput teletine ispod sača ili vrućeg jagnjećeg pečenja, adekvatno i sa dovoljno autoriteta izađe na megdan. Na umerenoj sobnoj temperaturi oseća se prilično komforno i greška bi bilo hladiti ga ispod 18 stepeni Celzijusa.

Posebnost rskavca određena je u mnogome i specifičnim teroarom Aleksandrovačke župe, koji je istaknut više nego u bilo kom drugom prokupcu kojeg sam otvorio tog 14. oktobra na praznik autohtone srpske sorte. Da li je to ono što nas očekuje i u narednim berbama kada tržišna utakmica dodatno nametne potrebu za još ekpresivnosti i kompleksnosti kod prokupca?! Još važnije pitanje od toga je da li je to moguće postići bez dobrog poznavanja sopstvenog teroara? Rajkovićima je to već pošlo za rukom. A kako i ne bi kad već više od 180 godina neguju vinograde na župskoj zemlji.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi