Carsko vino Grand Cru 2016, Vukoje

Carsko vino Grand Cru 2016, Vukoje

Žilavka u riesling boci koja preti da udari završni pečat na sve kompeticije kad je ova čudesna bela hercegovačka sorta u pitanju. Vino u nekoj sopstvenoj, jedinstvenoj, samo za njega stvorenoj kategoriji i stilu.

Uzgajana za cara, protkana istorijom, buknuće iz čaše carski bogate arome zrelog voća, livadskog sveća i meda ukrašene zlatnim intarzijama hercegovačkog tla. Mineralna i herbalna, tako sveža a opet raskošno bremenita savršeno satkanim kremastim slojevima teksture, kiselina i alkohola, žilavka u vinu Carsko vino Grand Cru 2016 iz Podruma Vukoje 1982 pruža ultimativno uživanje bilo da je reč o reprezentativnoj večeri ili, narodski rečeno, melemu za dušu.

Ono što se vremenom razvijalo kao ideja Radovana Vukoja, da iz berbe u berbu povećava ulogu akacije, tj bagrema u bačvama od 225 litara u kome ovo vino sa jedinstvene Grand cru pozicije Carskog vinograda 24 meseci dozreva plus još osam meseci u boci, iz berbe 2016 došlo je do punog izražaja. Naime od te berbe Carsko vino svoj kompletan razvoj i finiš gradi isključivo u bagremovom drvetu.

Velika dubina i postojanost koju iskazuje žilavka sa 7% bene, ne nastaje slučajno. Osim što je probirna, berba dolazi nešto kasnije kada je određeni deo bobica već donekle prosušen što će u krajnjem kontekstu doprineti uočljivim naznakama zrele smokve na mirisu i meda u dugoj završnici, dok je blagi dodir dima najverovatnije rezultat sekundarnih aroma razvijenih tokom odležavanja na talogu.

Ono što u zlatasto-zelenkastom vinu ostavlja poseban utisak su fine ali gipke kiseline koje ravnomerno palacaju nadražujući čitav jezik specifičnim poljupcem koji traži novi gutljaj dok je mineralnost uobličena na senzaciju kremena, pa i barutnog tipa.

Upravo ovi spojevi aromatske slasti, kremaste strukture, živih kiselina, duboke elegancije i specifične mineralnosti čine da Carsko vino savršeno prija i uz snažne ukuse lokalnih gastronomskih specijaliteta. Pršuta, sir iz ulja ili mešine, dimljeni šaran, divno će se utopiti u kompleksne slojeve vina. Vruće mlado meso, jaretina, prasetina, bela riba sa gradela, osvojiće potpuno nove nijanse uživanja zahvaljujući ovom vinu, a jedina preporuka je kombinovati ga sa čistim, jednostavnim, prirodnim ukusima hrane kako se sve njegove brojne finese ne bi zagubile u nekom nesmotrenom zalogaju.

Ovo je vino jednog vinskog umetnika stvoreno za zaljubljenike u posebna vrhunska vina. I careve...

Jak autorski otisak u sinergiji sa jedinstvenom klimatskom kombinacijom uticaja blizine mora, veoma hladnih noći i mnogo dnevnog sunca stvorili su autentično meditativno vino apsolutno potentno da dočeka sledećih deceniju ili dve u savršenoj kondiciji.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi