Côtes de Provence Rosé 2020, Château Miraval

  • Tekst  Redakcija Vino.rs
  • Objavljeno u Preporuka Vino.rs!
Côtes de Provence Rosé 2020, Château Miraval

Sunce u čaši ili umetnost rozea, tako nazivaju ovaj Rose porodice Perin dodatno pojačane brendom Anđelina Žoli i Bred Pit koji kod Roberta Parkera i magazina Wine Enthusiast osvaja po 91 poen. Zapravo je to istinski eliksir svežine i voćnih aroma.

Nekako se upravo na ovo vino misli kad se kaže savremeni provansalski roze boje lososa, uostalom ovo je jedino takvo vino koje je 2013. godine dospelo na listu časopisa Wine Spectator čime se upisalo u istoriju.

Prestižna vinska porodica Perin poznata i po svom opredeljenju prema organski proizvedenim vinima, tačnije vodeći proizvođač tog tipa vina u dolini Južne Rone, odavno je zauzela najbolje parcele posvećena ručnom branju i nežnim tehnikama dobijanja vina u cilju otkrivanja i promocije savršenstva teroara. I tako već pet generacija.

Elegantna boja koja prvenstveno ipak evocira na laticu ruže samo je uvod u neodoljivo vino koje ćete zauvek zapamtiti po tako specifičnoj završnici sa notama limuna. Na nosu Miraval Rose mometalno iskazuje veliku eleganciju u svoj svojoj svežini, u zavisnosti od berbe dominiraju maline, breskve, divlje jagode ili se kao u poslednjoj berbi komešaju arome ribizle i tek ubrane ruže sa koricom limuna.

Kupaža sorti Cinsault (40%), Grenache (30%), Syrah 20% i Rolle stiže sa najboljih pozicija Muriers, Longue, Romarin iz delimično terasastih vinograda u srcu Provanse na oko 350 metara nadmorske visine gde je osnova od gline sa dosta krečnjaka što će na kraju dati i potrebnu mineralnost za ocenu više. Velike temperaturne razlike dana i noći utiču svakako na intenzitet aroma ali i prefinjenost vina na nepcu koja se ukrštena sa prelepim gipkim kiselinama pretvara u jasne gurmanske note sa ultrafinim nanosima slanoće.

Da konačan rezultat nije jednostavan izraz teroara, dobre godine i zdravog grožđa govori način izrade vina Miraval Rose za koje se sok iz sorti Cinsault, Grenache i Rolle dobija presovanjem dok se Syrah delimično vinifikuje metodom "bleeding" pri čemu najveći deo kompletnog vina vinificira u tankovima sa kontrolisanom temperaturom a tek 5% u buradima. Pa sad recite da nije mnogo toga u finesama.

U svakom slučaju, ovo je vino urađeno sa tek minimalnim dodatkom sumpora, a po gotovo univerzalnoj svetskoj ceni od 2.500 dinara moguće je uživati u onome u čemu su Bred i Anđelina uživali u cvetu ljubavi. Smejete se? Umesto preporuke za uparivanje sa zalogajima, podsećamo: Posle pet godina brakorazvodne parnice deca su ovog leta dodeljena Pitu, a slavni par i dalje pravi roze pa čak i u šampanj varijanti. Rekli bi, ovo je vino jače od razvoda!

nazad na vrh