Pošip 2017, Jokić

Pošip 2017, Jokić

Oduvek zanimljiva, neizostavna balkanska sorta grožđa je pošip. Krasi je titula prve hrvatske autohtone sorte koja je zaštićena geografskim poreklom još od 1967. godine čime je kupila i srpsku vinsku braću da joj posvete pažnju, a ona se gotovo bez izuzetka provlači na svakoj vinskoj karti regiona.

Jedan od najvećih vinarskih izazova u celom svetu predstavljaju sorte koje je moguće gajiti samo na određenoj teritoriji, ili su se najbolje pokazale kao autohtone sorte jedne države. Posebno je interesantno da se te sorte dodatno karakterišu različitim stilovima, doslovno u korak sa internacionalnim sortama koje svi rado pominjemo.

Vinarija Jokić se jako dugo probija na najvišoj vinskoj sceni svojim nimalo jednostavnim postojanjem, verodostojnošću, istrajnošću, čuvanjem tradicije. Uz ime Jokić paralelno se provlači priča o organskoj proizvodnji što čini da se posebna pažnja posvećuje njihovim vinima. Moram priznati, a odati i čast, od početka mog ličnog bavljenja vinima i somelijerstvom, Jokić je prva vinarija za koju sam oduvek doslovno mogla garantovati da prati organski način proizvodnje vina.

Ono što mi je davno zapalo za nos jeste činjenica da je upravo njihov Pošip izvanredno vino koje se iz berbe u berbu razvija putanjom karakterističnom za primorske delove Hrvatske. Iako je severna Dalmacija predeo koji se nalazi između planina i mora, krasi ga bogatstvo sunca, a pošipu kao da nikada nije dosta snage i karaktera koji crpe iz ovih specifičnih klimatskih uslova.

Snažan, karakterističan, raskošan i punog tela, prikazuje mikro klimu koja se događa u vinogradima vinarije Jokić. Organska, odnosno, ekološka proizvodnja, podrazumeva da se vinogradi, a tako i vino, tretiraju u kontrolisanim uslovima pri čemu duboko verujem da pomenuti način proizvodnje dodatno doprinosi veličini ovog vina.

Konkretno, berba 2017 je veoma specifična za moj ukus već polazeći od mirisa u kojem obiluju voćne arome, ali arome voća koje koristimo za džem. Spremno, zrelo, konkretno dominiraju kajsije i smokva. Kod Jokićevog Pošipa možete naići i na dunju, pa čak i krušku viljamovku. Na ukusu je vino snažno, raskošno, moćno, punog tela i jasnog karaktera. Kiseline zajedno sa telom čine balans i harmoniju, a alkohol doprinosi kompleksnosti.

Potpuni doživljaj nastaje na 11 stepeni Celzijusa kad je vino servirano u degustacionoj čaši za bela vina. Na pamet mi pada pasta od belog luka koji je prethodno dinstan u mleku kako bi sav svoj začinski i aromatski kompleks nastavio u vinu. Fantastičan par je i bela riba sa kremastim dresingom.

Pošip 2017 Jokić jedan je od najboljih predloga za ispraćanje leta i dozivanja emocije primorja u Srbiju.  |

nazad na vrh