Belo vino B 2017, Vučurević

Belo vino B 2017, Vučurević

Ubedljiv trijumf na Nacionalnom ocenjivanju vina u oranž kategoriji 2021. godine skrenuo je pažnju na malu petrovaradinsku vinariju Vučurević i oranž vino Belo vino B 2017 od sorte grašac rađeno u amfori.

Iako je ovaj rezultat gotovo nepoznatog vina koje se uglavnom može naći samo u trgovinama Univerexport, i bodovno ubedljiv trijumf u prvom momentu bio iznenađujući, ono što smo zatekli u boci daje ubrzo jasne odgovore na sve nedoumice.

Prelepa bakarna boja vina sa zlatnim plamičcima dodatno je potencirana velikim bakarnim slovom „B“ na etiketi gde ime Belo vino verujemo da služi čisto sortiranju na rafovima, a kako se prodavci ne bi zbunili ako su ovo vino probali na blajnd testingu. Naime struktura vina je takva da primetni tanini i čvrste kiseline mogu navesti na pomisao da se radi o ozbiljnom crvenom vinu sa 13% alkohola.

Ipak, mirisi pčelinjeg saća i narandžine kore, iskusnog će vinoljupca odvesti u vode dugomaceriranih vina što Belo B jeste. Ovaj je oranž dobijen odležavanjem kompletne bobice u amfori u kojoj fermentira punih šest meseci. Mešanje se vrši sve dok se vino ne stabilizuje nakon čega se masa ocedi i pretoči u italijansko hrastovo bure od 550 litara gde obitava narednih godinu dana do 15 meseci. Posle hlađenja vino se flašira a dobijeni rezultat iskazuje solidno puno telo, lep balans i sasvim dovoljno elegancije da podrži  odluku Nacionalnog sudijskog žirija.

Iako je u suštini pitko, ono je pre meditativnog karaktera, može se dosta dugo uživati u čaši pogotovo na nešto višoj temperaturi gde je primetno da tokom zagrejavanja gotovo da ne menja početni muževni karakter i utisak. Izuzetno je uz paste, mlince, maslinovo ulje sa čijom slanoćom je zbog prisutne mineralnosti gotovo komapatibilno. Belo ćureće meso, orasi i slani pečeni bademi ili jaki zreli sirevi idealan su par uz ovaj oranž.

Iako se ovo vino proizvodi od 2011. godine, posebno preporučujemo Belo vino B iz izvanredne berbe grašca 2017 onima koji još nisu ušli u svet dugomaceriranih vina jer sadrži sve neophodne spone sa vinima na koja smo svakodnevno navikli, ali i karakteristike tipične za taj tajanstveni oranž svet vinskog užitka. Sa više nego prihvatljivom cenom, to je za početak eksperiment u kome bez mnogo razmišljanja možete uživati.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi