Margus Margi 2012 (NV), Vino Budimir

Margus Margi 2012 (NV), Vino Budimir

Margus Margi je vino koje punih devet godina piše tekst i samo priča svoju priču. Sa vinogradarski legendarne župske teritorije a rodom iz regiona Tri Morave čije latinsko ime nosi na etiketi, tom originalnošću naglašava da su još stari Rimljani znali za pomenutu teritoriju dok je autentičnost ovoga vina potvrdio i čuveni vinski nos Robert Parker dodelivši mu 89 poena. Najviše za jedan rajnski rizling iz Srbije.

Osim što kroz Margus Margi saznajemo da je župsko tle pogodno za rizling, u prilici smo da se sretnemo i sa vinarskom tradicijom ovog kraja po čemu je vinarija Budimir poznata. Bistre, svetložute boje i zelenkastog odsjaja, na prvi pogled teško mu je  precizno odredili starost. Upravo je ta činjenica, godina berbe, veoma specifična kada je ovo vino u pitanju.

Naime, u pitanju je multivintidž ili kupaža više berbi, u ovom slučaju iz godina 2012 do 2017, gde je 2014. naravno preskočena jer priroda te godine nije bila milosrdna prema grožđu i vinarima iz više razloga. Zahvaljujući specifičnom procesu proizvodnje gde vino sazreva u bačvama od dve i 5.000 litara, Margus Margi odiše punoćom, kako na nosu, tako i na ukusu.

Vino je odležavao u velikim drvenim sudovima pa je kompleksnost rezultat i višegodišnjeg starenja vina na različitim nivoima. Sortne karakteristike rizlinga kriju se limeti, zrelim jabukama, ponekoj nijansi meda uz definitivno nezaobilazni petrolej. Upravo me je aromatski kompleks najviše privukao na početku odišući svežinom, a tokom višednevnog konzumiranja pojavile su se note zrelog žutog voća sa citrusnim aromama, sve to zaokruženo onim što najviše volim – mirisom petroleja.

Svežina potiče od mlađih berbi iako je najmlađa od njih bila pre skoro četiri godine. Sa druge strane, činjenica da je najstarija berba 2012 bila pre gotovo devet godina oduševljava u načinu na koje ovo vino stari. Primarni i sekundarni tonovi smenjuju se na nepcima dok se vino poigrava zemljanim naznakama u paktu sa voćnim i herbalnim sve kako bi se začini u vidu belog bibera i karanfilića prelomili do te mere da ovo belo vino može da isprati širok sprektar kulinarskih vragolija.

Lepa su komponovanja počevši od hladnih salata sa dresingom od crnog bibera, preko belog mesa, ribe, sve do jagnjetine i dugo kuvane prasetine, ali ukoliko ste ljubitelj eksperimentisanja, nećete pogrešiti ni sa tajlandskom kuhinjom ili sušijem pošto se Margus Margi sjajno kombinuje sa slatko kiselim sosevima.

Izrazito mi je zadovoljstvo bilo da Budimir rizling pratim gotovo četiri dana uz konstataciju da je svakog dana zahtevao drugu čašu. Od one za mlada bela vina, pa do najnovije Riedel linije Winewings – namenjene posebno za rajnski rizling.

Margus Margi jeste vino koje ne bira godišnje doba već se prilagođava svakom i diktira raspoloženje koje će definitivno biti na najvišem nivou. Preporuka je, sačuvajte koju punu bocu, smatram da njegov vrhunac potencijala tek dolazi.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama