Temjanika 2020 Chateau Kamnik

Temjanika 2020 Chateau Kamnik

Nemoguće je izbeći visoka očekivanja kada je na etiketi ispisano ime vinarije Chateau Kamnik. Još kada je vino određeno makedonskim sinonimom za najpopularniju belu sortu u Srbiji, teže je pobediti sugestivnost koja podseća na protekle berbe jedne od najatraktivnijih tamjanika kod nas.

Enormna potražnja, uslovljena popularnošću svačega pod ovim imenom, apsorbuje veliki broj onih koja su, neretko, izvan saglasnosti sa osnovnim kriterijumom vrednosti, odnosom cene i kvaliteta. Stoga je, više nego ikada ranije, potrebno skrenuti pažnju na dragulje vinskih karata poput ovog iz okoline Skoplja.

U čaši je nežne bledozlatne boje koja brzo pada u zaborav nakon što prenaglašen intenzitet mirisa ispuni širi areal oko čaše u koju je ovo vino razliveno. Miris je zreo, na vrhuncu razvoja, veoma dinamičan, kompleksan. Prilično uporno nosi dominantne cvetno-herbalne arome, koje su prošarane mirisom egzotičnog voća. Zova, kamilica, majčina dušica, mešaju se sa mirisima ličija, dinje, ananasa, pasion fruit-a i poigravaju se sa čulom mirisa pa se na mah čini da tome kraj ne postoji.

Na ukusu je suva, karakterna, mišićava i itekako dinamična. Potpuno atipično za vino iz južnih vinogorija balkanskog polustrva, obiluje svežinom i kiselinama. Potrebno je ozbiljno se pomučiti i proceniti nivo dobro integrisanog akohola koji sa veoma izraženim intenzitetom ukusa skreće pažnju na nešto masivnije telo, što ovo vino jasno senzorički odvaja od onih koja dolaze sa severnijih geografskih širina. Finiš je prilično dug i uporan u nameri da održi inicijativu sve do sledećeg, svežeg gutljaja.

Da bi se doživela na pravi način, ne iziskuje puno truda. Veoma je jednostavna za servis, ne treba joj ništa drugo do standardne degustacione čaše i temperature koja ne treba da pređe 12. podeok Celzijusove skale. Veoma je zahvalna za uparivanje sa hranom i podržaće razne izvedbe rižota, bele ribe i laganih letnjih obrok salata u kojima piletina čini proteinsku komponentu.

Vizuelni identitet je, takođe, veoma atraktivan i ostavlja utisak vina iz znatno skupljeg cenovnog ranga, tesam siguran da će se svideti kao poklon svim ljubiteljima tamjanike. U gotovo svim aspektima pokazuje izuzetnu kompetitivnost sa domaćim brendovima koji su izgrađeni na imenu tamjanike i u većini kriterijuma premašuje konkurentske adute kojima se, uglavnom, diče dobro poznati primeri sa tržišta. Ponajviše se ističe pristojnom cenom koja je, uglavnom kao po nekakvom šablonu, danas preslikana sa vina na vino bez obzira na osnovne elemente koje treba uvažiti prilikom formiranja osnovne kontrateže kvalitetu, a to je cena.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi