Žilavka 2019, Brkić

Žilavka 2019, Brkić

Vinarija Brkić iz Čitluka potvrdila je svojim osnovnim vinom Žilavka 2019 da igra veoma važnu ulogu na hercegovačkoj vinskoj sceni. Ali nekako drugačije, posve autentično.

Nasleđe legendarnog jugoslovenskog brenda „mostarska žilavka“, i dalje je ukorenjeno kod jednog dela domaćih potrošača kao sinonim za vina posebne vrednosti. Istini za volju, moderan izraz ove sorte kakav se danas uglavnom sreće kod nas, daleko je od onoga što je nekada sačinjavalo kult hercegovačkog vina za masovnu konzumaciju.

Uglavnom ultra moderne, porodične vinarije sa naprednim tehnološkim alatima guraju autohtone sorte iz okoline Mostara i Trebinja preko granice poznatog, značajno unapređujući sortne i stilističke pravce vranca, žilavke, blatine...

Za to vreme, vinarija Brkić insistira na najprirodnijem braku između hercegovačkog krša i autentičnih vinorodnih sorti koje neguje praksom biodimičkog, odnosno organskog vinogradarstva, nudeći publici korak dalje u percepciji onoga što nam je svima, naizgled, opšte poznato.

Osnovna Žilavka Brkić u čaši, blago zamućena, fine je bledo-žućkaste boje. Na nosu je srednjeg intenziteta. Odlikuje se delikatnim voćno-cvetnim tonovima nalik na zrelu krušku, žutu jabuku, na šta se nadovezuje diskretan miris dunje, ulepšan nežnim tonovima bagremovog cveta, bele rade i mediteranskog bilja koje dobro pamtim po mirisu.

Na ukusu je skladna, dobrog balansa, u kome je struktura oslonjena na postojane, sočne kiseline i umeren neopterećujući alkohol. Finiš je srednjeg intenziteta, kristalno jasan. Voćan je i ne odstupa značajno od impresije voćnosti koju smo detektovali čulom mirisa. Komplikaciju u tom smislu može da učini blaga sumnja na ton koji nalikuje ukusu konzerviranog ananasa...

O servisu ovog vina ne treba pisati naučnu disertaciju. Potrebno je dobro ga ohladiti i poslužiti u solidnoj degustacionoj čaši u kojoj će se blagim zagrevanjem, zasigurno, menjati i cvetati. Jednostavni uslovi će mu pružiti dovoljno samopouzdanja da parira većini meni poznatih mediteranskih specijaliteta baziranih na plodovima mora. Od ostriga do plemenite morske ribe koju bi pratili prilozi i nadevi prestižnih restoranskih kuhinja ili pak jednostavan limunov sok sa malo maslinovog ulja i belog luka.

Može li savršenije?   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama