Rhine Riesling 2019, Grumen

Rhine Riesling 2019, Grumen

Rajnski rizling vinarije Grumen sa vinogradom kod Vrdnika na Fruškoj gori dokaz je da kako je ova vinogradarska regija kolevka iz koje se rađaju nove zvezde srpske vinske scene.

Fleurs du Mal, ili Cveće zla napisao je čuveni pesnik Bodler zbirku pesama rađajući jednu novu poetiku u svetskoj poeziji 19. veka. Isto tako je pojam vina od sorte rizling, u Srbiji neka vrsta „cveća zla“, vina masovno korišćenog a pritom vrlo usko cenjenog. Praktično neotkrivenog, prvenstveno zbog nerazumevanja činjenice da italijanski i rajnski rizling nikako nisu plod istog rajskog drveta.

Srećom, danas se italijanski sve više zove grašac, a rajnski - rizling... E njega upravo uz ovakva vina treba otkriti i s puno pažnje zavoleti, jer prema podacima od pre pet godina ova je sorta u čitavoj Nemačkoj i francuskom Alzasu bila najviše zastupljena u vinogradima. Ne bez razloga jer je u stanju da podari vina najrazličitijih stilova i velikog potencijala odležavanja.

Rhine Riesling 2019, Grumen, sa 13,5 % alkohola je suvo, izrazito sveže, hrskavo vino koje strukturom a posebno zelenkastim koloritom najavljuje puno radosti na nepcu, posebno u letnjem periodu.

Na mirisu je uz zelenu jabuku i vinogradarsku breskvu mnogo nekakvog prolećnog poljskog bilja i cveća prožetog finim ali postojanim naletima limete što se nastavlja i na ukusu koji gricka jezik sočnim sortnim kiselinama karakterističnim za rajnski rizling, taman toliko da zaintrigira uživaoca.

Ono što zaokružuje čitavu sliku su jaka prisutna mineralnost i sasvim nežne ali već prisutne tercijarne note petroleuma što će uz izvesnu slojevitost dobro doći širem dijapazonu gastronomske povezanosti, pogotovo kad se u završnici ovog vina jave i arome zrelih oskoruša.

Od mirisa koji bi rado prigrlio lignje na žaru ili jabuke u šlafroku, do ukusa spojivog sa brojnim salatama, ćuretinom sa mlincima pa i masnijom rečnom ribom, predlog je da se vino služi u početku na nižoj temperaturi do 10 Celzijusa, ali će se zagrevanjem otkrivati potpuno novi svetovi rajnskog rizlinga, pa i neka pritajena doza slasti, upravo kada iskapite čašu.   |

> Ovo vino možete pronaći u onlajn prodavnici vino.rs
nazad na vrh

Srodni tekstovi