Saga 2019, Bjelica

Saga 2019, Bjelica

Raširen je dijalog o minimalizmu, svedenosti, autentičnosti rejona i regije kada su vinske etikete u pitanju, ali baš retko govorimo o njihovoj nesvakidašnjosti i potpunom iskoraku iz stereotipa.

Na vinskim policama često se može uočiti jedinstvena etiketa pod nazivom Saga. Definitivno primamljiva, pomalo otkačena, čak sa nekakvim finim začinom psihodeličnog bukvalno  juri poglede, a zajedno sa nazivom vina rađa enigmu vinskoj publici.

Onda, tek po čitanju iste i informisanja o sortnom sastavu zbunjuje naše vinoljupce – sovinjon blan i semijon! Sovinjon blan, svima poznat, otvara pandorinu kutiju i donekle znamo šta da očekujemo od vina. Ipak, Semijon?

Kada sam iskusnom vinokuscu pokazala bocu Sage iz vinarije Bjelica, prvi utisak jeste govorio o etiketi. No, više me je iznenadilo pitanje: „Otkud Semijon u Srbiji?”

Tako dolazimo do priče o sposobnosti, kako našeg tla, tako i spretnosti vinara da i sortu kao što je semijon uzgajamo u Srbiji.

Kupaža sorti sovinjon blan i semijon poznata kao beli Bordo blend najizraženija u Gravu i Soternu, ovoga puta dolazi pod okriljem vinarije Bjelica sa Fruške gore. I dok najpoznatija etiketa slatkog vina na svetskom nivou Château d’Yquem nosi istu kupažu u svom sastavu, Saga je suvo vino sa oko 85% sovinjon blana i 15 % semijona, definitivno opravdavajući svoj naziv „priče“ koja traje dug vremenski period sa, uglavnom, epskim završetkom.

Vino je mirno, suvo, na nosu veoma izraženo, voćno, harizmatično. U daljem nastavku arome se prožimaju zelenim sadržajem špargle, zeljastih biljaka, tim poznatim sortnim karakteristikama sovinjona. Sa druge strane, vanilasti i cvetni aromatski tonovi prepisuju se semijonu. I eto,  upravo tu iz vinograda smeštenih u Čortanovcima, dolazimo do karakteristika semijona iz Srbije.

Punog ukusa, izraženih kiselina, maestralno ukomponovanih sa telom i alkoholom, stiče se utisak da uvek želite gutljaj više. Sveže, voćno, cvetno, lepršavo, jesu sinonimi za Bjelicinu Sagu.

Iako vino veoma prija samostalno, jer dovoljno govori samo za sebe, špargla koja se pojavljuje i na ukusu sjajno bi se ukombinovala sa istom na grilu, tek ponekim pireom od krompira, a da zadovoljstvo bude veće, može se dodati koji začinski prstohvat u vidu bosiljka ili vlašca. Sovinjon će u tom trenutku pokazati pravo lice, naglašavajući zelene note, dok dodatak korijandera pojačava autentičnost semijona.

Miodrag Bjelica je svojim radom dokazao da u Srbiji definitivno možemo napraviti kupažu sovinjon – semijon, u suvoj varijanti, a kako je ovde u pitanju vino punog tela, hrskavo i lepršavo, preporuka jeste da se servira na nešto nižoj temperaturi i to u čaši za mladi Sauvignon Blanc.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama