Princeps Probus 2016, Deurić

Princeps Probus 2016, Deurić

Kreativnost, intrigantnost i tradicija ogledaju se u fruškogorskim vinarijama godinama unazad, čemu dobrinosi i nova linija Deurić vina – Princeps.

Prvi među jednakima iliti princeps, od davnina poznata rimska titula, specifičnim nazivom podstiče na istraživanje njegovog značenja i danas. Rimski imperatori, među kojima je bio i Marko Aurelie Probus su bili jedini koji su smeli da ponesu pomenutu titulu.

Iako sam već ranije imala priliku da se upoznam sa prvim vinom iz ove linije, penušavcem Princeps Brut, uspela sam da samu sebe sprečim, da guglanjem čitam vinske kritike o ostalim vinima ove linije. Podsvesno sam očekivala inovativnost, ali vinima uvek volim prići iz prve ruke.

Probus je potomak kaberne sovinjona i kadarke, a Deurić je uspeo da u svom Princeps Probusu prikaže gene obe sorte. Iako je ona pre tek četrdesetak godina priznata kao novonastala, zbog izrazite specifičnosti, stepenice piramidalne vinske lige nisu joj nedostižne. Usputno sam dobila informaciju da su strani somelijeri tokom jedne degustacije upravo najviše oduševljenja pokazali prema vinu Princeps Probus.

Deurićev Probus bio je verovatno prvo vino od ove novonastale srpske sorte koje sam probala, pa sa dotle gotovo nepoznatom sortom, manjkom iskustva i nepoznavanja iste, nisam ni imala prevelika očekivanja. Pre ove degustacije išlo je dotle da sam se šalila kako je probus jedina sorta sa ovih prostora koju bih mogla da identifikujem samo po izgledu u čaši i veoma karakterističnoj boji. A boja je zapravo ono što vas prvo privuče – tamno ljubičasta, crveni odsjaj, veoma obojene suze koje tragove ostavljaju po obodima čaše.

Probus iz linije Princeps i berbe 2016, opravdao je moja očekivanja tokom vizualne analize. Boju sam poistovetila sa nežnijim polom, iako naziv sorte, kao i premium linija nose imena muških vladara, titula. Ona je moćna i nesvakidašnja, elegantna i prefinjena. Baš kao i samo vino. Odiše voćem, svežim, tek ubranim. Miriše na leto, berbu, vinograd. Eleganciju prožimaju svileni tanini, nenapadno se krećući po nepcima, ostavljajući tragove trešnje, karanfilića i korijandera. Završnica slasna i duga.

Skromnog mišljenja sam da je probus upravo sledeća sorta koja će doživeti ekspanziju u Srbiji. Vinarije koje su među prvima počele sa gajenjem i interpretiranjem iste vinoljupcima ostaće obeležene upravo tom činjenicom. Princeps Probus istupa kao prvi među jednakima, prvo vino iz posebne premijum linije jedne posebne vinarije. Potreban mu je duži kontakt sa kiseonikom, kako bi u savršeni balans došlo na nepcima. Ujedno se možete poigrati svojim čulima i istraživati koje su to sve voćne i začinske arome skrivene u njemu.

Razigrane kiseline u kontrastu sa dubokom tamnom bojom zapravo navode na veoma široka razmišljanja kad je gastronomija i sjubljivanje sa hranom u pitanju.

Takođe, ne smeta mu ni za nijansu povišena temperatura, zbog veštog skrivanja nedostataka. Ukoliko ih uopšte i ima. |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama