Krunski dokaz 2015, Despotika

Krunski dokaz 2015, Despotika

Vinarija Despotika je domaćem tržištu ponudila novu perjanicu kuće kao krunski dokaz da beogradski vinogradarski rejon u svom gročanskom vinogorju može da ponudi vanserijski dobar Cabernet Sauvignon!

Pozicija Vinogradi u Umčarima za zaposlene u vinariji Despotika predstavlja vinogradarski dragulj. Sa tog jugozapadno orijentisanog vinograda, koji se nalazi na oko 240 metara nadmorske visine, iz berbe u berbu dolazi fantastična sirovina koja je te 2015. godine evoluirala u limitiranu seriju od 2.000 boca.

Sa zemlje koja je na tom potezu uglavnom smonica po sastavu, došao je duboko obojen, ultra premijum kaberne sovinjon tamno ljubičaste boje. Srednjeg je intenziteta mirisa koji skreće pažnju na veoma kompleksan aromatski profil, a tipično za ovu sortu obiluje crnim bobičastim voćem, začinskim tonovima i veoma konkretnim i dobro integrisanim postojanim sekundarnim aromama iz drvenih sudova vrhunskog kvaliteta.

Na prvi „sniff“, arome grafita prožima ostar voćni ton borovnice, crne ribizle, višnje, na koji se nadovezuju zamršene niti cvetnih i herbalnih nagoveštaja. Mirisi ljubičice, hibiskusa i minta zajedno sa tonovima mlevenog bibera i karanfilića komplikuju sutuaciju u čaši što se iskazuje kao veoma specifičan utisak kakav se kod drugih sorti retko sreće.

Krunski dokaz 2015 je jedna od onih oštrijih, temperamentinijih strana cabernet-a. Ali ovaj žestok izraz ovog vina ipak pokazuje i svoju finu stranu koja vremenom, zapravo aeracijom u dekanteru, postaje sve više voćna i pitoma, i pri čemu je prate fini tonovi nalik na badem ili, ako se ne varam, čak i kokos.

Na ukusu je potpuno razvijen sa perfektnom interakcijom strukturnih elemenata. Suv je sa „srednjim plus“ taninima koji su fino granulisani i zreli. Sa kiselinama i perfektno integrisanim alkoholom od 13,5% ovo puno i gipko telo će se razvući u prilično dug voćan utisak u završnici.

Svakako da Krunski dokaz treba dekantirati i poslužiti u adekvatnoj čaši namenjenoj bordoškom blendu ili još bolje posebno dizajniranoj čaši za Cabernet Sauvigon. Nipošto ga ne treba čak ni blago rashladiti jer će u tom slučaju samo njegova gruba strana diktirati opšti utisak, a siguran sam da će cvetati na temperatruri od 18-20 stepeni Celzijusa.

Na kraju ne mogu da se otrgnem utisku da bi mu na trpezi idelan par bio biftek dobro uvaljan u sve bibere ovog sveta. Predložena preporuka za muziku i knjigu sa poleđine ove boce me i nije nešto preterano impresionirala, ali sam se spram osnovnog utiska o vinu već snašao. Nisam bio ni preterano oduševljen vizuelnim identitetom uzimajući u obzir jedan od najefektnijih vizuala na srpskoj vinskoj sceni koji inače krasi osnovne linije Despotika vina. Za jedno od najkarakternijih premijum vina u Srbiji sam od etikete očekivao značajno više.

Kažu da je lepota je oku posmatrača, no kod vina se moja estetika ipak oslanja na ono što je u čaši. A tu sam bio prilično oduševljen!   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi