Trijumf Terroir 2018, Aleksandrović

Trijumf Terroir 2018, Aleksandrović

Verujem da svaka vinska etiketa zauzima poseban deo srca svog vinara. Počevši od samog vinograda, preko procesa proizvodnje, pa do davanja imena i vizualno uokviriti priču jedne boce, zahteva ozbiljan trud i ulaganje. Odluka da se promeni dizajn, naziv, pa čak i stil vina ili pak odnos sorti u kupaži, predstavlja ništa manje ozbiljnu odluku od prvobitnog plasiranja vina na tržište.

Prateći sve trendove modernog srpskog vinarstva, sve bogatijeg sortnog izbora i stillova, vinarija Aleksandrović je dobro poznato vino Trijumf barrique preimenovala u Trijumf terroir. Iako je na prvi pogled etiketa identična, ljubitelji vina Božidara Aleksandrovića primetiće promenu u nazivu. Kako se vodim mišlju da ljubitelji vina veoma dobro zapamte vina koja im se dopadaju, okrenula bih se senzorici.

Za razliku od vina Trijumf barrique koji je u francuskom hrastu odležavao dvanaest meseci, Terroir odležava šest. Razlog duplo kraćeg odležavanja krije se u samom nazivu vina – teroaru. Kako je grožđe koje je odabrano za ovu etiketu preko osamdeset i pet posto šardone, tako je veoma bitno naglasiti da su upravo vinogradi šardonea najstariji u vinariji Aleksandrović. Nalaze se na brdu Ježevac, pri čemu se sortnost šardonea posebno naglašava i ispoljava.

Još jedan dokaz da vino nastaje u vinogradu ogleda se upravo u ovom vinu. Već na mirisu šardone je ispoljio mineralnost kakvu srećemo kod burgundskog šablija. Uz izrazito intenzivni miris koji se automatski vezuje za žuto voće, mineralni tonovi, pa pomalo i zelenog povrća negde u pozadini, stvaraju balans i uravnoteženost vina.

Često šardone zna da svoju punoću i kompleksnost iskaže na nosu, pa degustacija zapravo jeste naša sposobnost da razdvojimo miris i ukus, što bi se u slučaju etikete Trijumf terroir pokazalo kao potpuno nepotrebno. Ukus prati miris, jednostavnije rečeno, nadovezuju se jedno na drugo, dopunjuju, zaokružuju i na kraju ostavljaju aftertejst koji mami za još jednim gutljajem. Priznajem da mi se taj osećaj kod belih vina, posebno šardonea, nije pojavio kroz duži vremenski period.

Celokupni utisak o vinu je znači visoko pozicioniran na ličnoj vinskoj lestvici. S obzirom da sam ga probala iz nekoliko čaša, smatram da je najbolje iskustvo ostavio u degustacionoj kaberne-merlo čaši, dok se u onoj za barikirani šardone pomalo umara i stiče se utisak da tu deluje isforsirano.

Ovo vino zaslužuje posebnu pažnju tokom degustacije, kako bi se svaka nota jasno izdvojila i otkrila. Biće tu svega, od dunja i jabuke, mirisa letnje kiše, svežine morske vode, mineralnosti, do zaokruženog ukusa ispunjenog elegancijom i stabilnošću.

Izrazito se lepo kombinuje sa rižotom sa gamborima, školjkama, a verujem da i školski sir bri može izneti, dopunjujući se na trodimenzionalnom nivou.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama