Breg Cabernet Sauvignon 2017, Doja

Breg Cabernet Sauvignon 2017, Doja

U najužem izboru za najbolje crveno vino Srbije u 2020. godini, nedavno se našao novitet vinarije Doja, kaberne sovinjon iz ultra premium linije Breg.

U neku ruku to se moglo očekivati od vinarije koja je veoma progresivno zauzela čvrstu poziciju na tržištu i u rekordnom roku od svog brenda stvorila sinonim za kvalitet. Tu pre svega mislim na prokupac koji je vinariji Doja prvi otvorio vrata premijum segmenta. Predstavio se tada imenom koji označava masterpiece ličnosti godine u izboruVino.rs prof. dr Slavice Todić.

U imenu Breg oličena je pre svega sva specifičnost jednog južno orijentisanog vinograda koji se nalazi na 480 m.n.v, okruženog Kopaonikom, Jastrepcom, Radanom i drugim planinama koje ga štite od uticaja hladnih vazdušnih struja. Formiran je na prirodnom amfiteatru u kojem se pored prokupca neguje i čuvena francuska sorta Cabernet sauvignon. Grožđe za najbolja crvena vina ove vinarije na poziciji Breg uživa celodnevnu osunčanost, dobru provetrenost, te poželjnu razliku dnevno noćnih temperatura u periodu zrenja (uobičajeno oko 15o Celzijusa). Loze dveju sorti crpe nabolje iz povoljnih fizičko-hemijskih svojstava zemljišta s ovog mikrolokaliteta, obezbeđujući enolozima vrhunsku sirovinu.Upravo je berba 2017. bila jedna od onih kada je kvalitet sirovine bio vanserijski, što je inače osnovni preduslov da određena etiketa evoluira u Breg.

Dojin adut je u čaši blago zamućen, tamno ljubičaste boje. Na nosu je srednje intenzivan, još razvijajući i već „na prvu“ prilično kompleksan. Obiluje aromama crnog bobičastog voća, od aronije, preko kupine, sladunjavih tonova zrele borovnice, do trešnje. Nagoveštaj belog bibera na koji se nadovezuju arome minta i prefinjeni tonovi lista crnog čaja prate mirisi karakteristični za vina koja su odležavala u kvalitetnim drvenim sudovima. Dvogodišnje odležavanje u baricima od francuskog hrasta oplemenilo je primarno voćni karakter tonovima sličnim muskatnom oraščiću, bademu, listu duvana, blagom tonu dima.

Na ukusu je suv, raskošan, skladan. Moćnog je tela koje je izgrađeno na izbalansiranom odnosu visokih ali sočnih kiselina, velikoj količini fino granulisanih tanina koji naglašavaju karakter u ovom kaberneu. Važan gradivni element alkohol je visok, ali savršeno integrisan u telo vina, tako da ćete informaciju o 15% alkohola pre saznati čitajući etiketu nego analizirajući vino na nepcu. Izražen intenzitet ukusa koji nalikuje miksu svega već doživljenog na mirisu se produžava u postojan i dug finiš. Tekstura je veoma mekana i prijatna, poziva na još. Potencijal za odležavanje je itekako prisutan, ali uz opasku da je vino i sada u potpunosti spremno za konzumaciju. Vreme pred nama će ga samo oplemenjivati.

Servis ovakvog vina neće biti jednostavan ukoliko želite da osetite sve finese u čaši. Neophodno ga je dekantirati barem 45 minuta pre konzumacije, a čaše u kojima ga treba služiti moraju biti tipske Bordo čaše ili one kosntruisane posebno za kaberne sovinjon. Tempreratura služenja ne sme biti niža od 18o Celzijusa. Hrana će mu biti apsolutni saveznik i bez previše problema će ispratiti sve forme u kojima kvalitetan komad junetine može biti spremljen.

Radi se o veoma dobrom vinu koje vinariji Doja definitivno obezbeđuje ulazak u prestižan klub srpskog premijum kabernea. Uostalom, veoma samouvereno i bez problema je dospelo na visoko četvrto mesto u izboru za najbolje crveno vino Srbije za 2020. godinu, i to u strahovito jakoj konkurenciji u kojoj su doslovno odlučivale finese. I uz sve to sa činjenicom da je na tržište izašlo samo mesec-dva pre toga. Još jedan uspešno izveden blitzkrieg. Bravo Doja!  |

nazad na vrh