Merlot 2011, Tri Oraha

Merlot 2011, Tri Oraha

Po mnogo čemu posebna, vinarija Tri Oraha je u merlou iz 2011. godine jasno oslikala specifičnost svoje vinske filozofije. A ona se pre svega ogleda u maratonskom odležavanju vina u hrastovim sudovima koje lokalni pinteri, posebno, samo za njihove potrebe, grade od srpskog hrasta. Resursi za ovaj poduhvat se nalaze u njihovom vlasništvu, što dodatno ojačava stav koji je trenutno težak između 700 - 1.000, vinom do vrha nalivenih drvenih sudova! Svaki sud čuva 225 llitara vina iz jedne od berbi iz protekle decenije, a verovatno i koju godinu više.

Merlot 2011 je odležavao sedam godina nakon čega je još godinu dana bio na harmonizaciji u boci pre izlaska na tržište. Posledično, u čaši iskazuje veoma rustičan karakter koji ga u svakom aspektu odvaja od modernih trendova, uobičajenih kada je stil današnjih premijum vina u pitanju. To ne znači da je tržišno manje zanimljiv, naprotiv, nudi potpuno atipično vinsko iskustvo svim ljubiteljima crvenih vina, posebno poklonicima monosortnog merloa.

Zagasite je rubin-crvene boje sa tendencijom teške viskoznosti koja će veoma pigmentisane vinske suze dugo zadržavati na zidovima čaše. Miris je srednjeg intenziteta, nošen začuđujuće zanimljivom ekspresijom aroma nalik na kafu, orah, pečeni lešnik, marcipan, seno, đumbir, te zlatiborsku pršutu i dim, kroz koje se sve vreme provlače jasni tonovi voćnosti nalik na džem od šljiva, zrelu višnju, borovnicu.

Iznenađujuće kompleksno i živo na ukusu! Dugo odležavanje je svakako imalo uticaj na ukus ovog vina koji se, pre svega, ogleda u potpuno sazreloj harmoničnoj strukutri i fantastičnom ekstraktu koji ga nosi kroz godine odležavanja. Tanini su veoma prisutni i u potpunosti polimerizovani, mekani, somotasti. Kiseline sa alkoholom druguju u srednjoj + zoni, dok je intenzitet ukusa veoma izražen. Telo je puno, masno, teško. Zaostali ukus je dug i veoma jasno izražen, toliko da sam sebi postavio pitanje: da li sam uzeo gutljaj vina ili pojeo nekoliko zrna borovnice sa suvom smokvom.

Vino je potrebno dekantirati i poslužiti ga iz čaša velikog formata i zapremine. Idealno iz tipske „bordo“ čaše. Pored obavezne aeracije neophodno ga je upariti sa hranom. Dugo pečena mlada teletina pod sačem, vruća jagnjetina i drugi biseri nacionalne kuhinje napraviće sa vinom Merlot 2011 Tri Oraha gozbu za pamćenje. Ništa manje konkurentni vinu neće biti srednje pečeni bifteci te mesa odležala suvim zrenjem, rozbratne, ribajevi, t-bone stejkovi, gulaši od divljači...

I pored činjenice da se radi o prilično ekstremnom principu vinarastva, vinu se u konačnici ne može zameriti manjak sortne tipičnosti ili devijantost voćnog izraza. Ono je kvalitetno sazrelo uz utisak da gura i dalje. Zamorenost i težina usled dugog procesa mikrooksigenacije nisu ga zarobili, već su snaga i moć merloa još uvek itekako prisutni.

Svemu tome zasigurno je doprinela i blagost Negotinske Krajine prema bordoškim sortama koje, kako kažu, ovde uživaju efekat bubrega u loju. Baš onako kako uskoro zamišljam sebe sa bocom ovog vina i specijalitetom kuće, u mom omiljenom restoranu nacionalne kuhinje.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi