Chi 2016, Chichateau

Chi 2016, Chichateau

Najbolje belo vino na tržištu Srbije u proteklih godinu dana prema izboru redakcije Vino.rs je Chi Chichateau iz berbe 2016. Dodao bih i jedno od retkih domaćih vina koje je moju profesionalnu deformaciju da prema vinu budem u principu izuzetno kritičan u potpunosti ostavilo bez komentara.

Asimetrija vinske boce skreće pažnju na potpuno drugačiji pristup kada je vizuelni identitet u pitanju. Malena vinarija Chichateau zaista pomera granice do sada viđenog i zavređuje posebno poštovanje za hrabrar istup na naše, rekao bih, još uvek tvrdo, tradicionalističko shvatanje dizajna ambalaže, važnog faktora u ukupnom doživljaju nekog vina. Minimalistička etiketa sa trodimenzionalnim nazivom vinarije gde je „ručno“ zabeležena sorta i godina sa velikim ispisom - Chi, efektno zaokružuje ideju moderne estetike vinske boce. Ono važnije, što je u boci, se po zidovima čaše valja sporo pokazujući visok nivo viskoziteta i lepu, aristokratsku, bledo zlatnu boju. Da ni ovaj segment vizuelnog doživljaja Chi-a ne bude „opšte mesto“ nagoveštava zelenkasti odsjaj na rubu čaše.

Jedan od glavnih preduslova da vino zavredi naziv najboljeg se ogleda u potpuno razvijenom i izvanredno kompleksnom aromatskom profilu. A koji je u ovom slučaju srednjeg intenziteta, što je isključivo vezano za specifičnost sorte chardonnay, a nameće dodatni plus u rubici bodovanja jer nedvosmisleno nagoveštava tipičnost sorte. Simbioza voćnosti Chi-a sa aromama nastalim tokom fermentacije koju su izveli ambijentalni kvasci u hrastovim bačvama od 500 litara, i potom jednogodišnje odležavanje u istim, postaje adiktivna za čulo mirisa. Kao opijum!

Zrela breskva, zapečena kruška u medu i cimetu, egzotična oštrina nota kajsije, dinje i manga, u savršenom su skladu sa mirisima putera i sveže ispečenog biskvita od lešnika. Parira im oštra aroma nagorelog tost hleba sa neizbežnim, prefinjenim tonom vanile kog na koncu nadopunjuje nežni miris dobro negovane kubanske cigare...

Na ukusu je savršeno izbalansirano vino sa prilično punim telom koga grade postojane i sočne kiseline. U celinu strukture vina dobro je ukonponovan alkohol, kao i visok intenzitet ukusa koji ne odstupa od finesa koje vino krase i na mirisu. Kremasta tekstura dodatno podstiče užitak, a zaostali ukus prolongira finalni zaključak da se radi o bogatom i masivnom Chardonnay-u koji ima sve karatkeristike velikog vina.

Iako se radi o vinu koje je, za razliku od mnogih na tržištu, u potpunosti razvijeno i spremno, treba napomenuti potencijal napredovanja u naredne 3-4 godine.

Kad je reč o servisu, Chi treba tretirati sa pažnjom! Piti ga iz čaša posebno dizajniranih za barikirani chardonnay Novog sveta, ili onih konstruisanih da otkrivaju tajne burgundskih komuna koje u svojoj tradiciji ljubomorno čuvaju ovu sortu. Ne treba ga služiti na temperaturi ispod 14-15oC, a iskustva uparivanja sa hranom bih preporučio tek nakon detaljnog upoznavanja sa svim finesama ovog vina bez uplitanja nepotrebnih senzacija po nepcima.

No, ako je neka od 1.800 boca Chi 2016 već ovinila vaše čaše, doista bih predložio paste u krem sosu od vrganja ili druge sočne gljive. Dobro bi išao uz sireve poput rokfora, bria, topljenog raklet sira, sa divljom morskom ribom, filetima lososa. Ako ste u prilici uparite ga sa jastogom, paštetom od guščije džigerice poslužene sa džemom od breskve. Iako bi bez problema ispratio i značajno snažnije rivale poput ćuretine ili mlade sočne teletine, takva bih uparivanja izbegavao zbog mogućnosti da uživam u što više finesa kojih je u ovom vinu pregršt...

Zaista, promatrajući Chi iz iz svih mogućih uglova, a stavljajući ga u kontekst visoko nagrađenog vina, jednostavno nisam mogao da notiram ni jedan drugi zaključak osim - outstanding wine.  |

nazad na vrh