„333“ 2018, Aleksandar Todorović

„333“ 2018, Aleksandar Todorović

Biti „ulistan“ na prestižne vinske karte fine dining restorna u svetu, kao što je slučaj s belim vinom „333“ mladog vinara Aleksandra Todorovića iz Ražnja kod Niša, činjenica je za poštovanje. Posebno kada imaš 25 godina i svega tri samostalne berbe iza sebe!

Aleksandar Todorvić deli s uspešnim milenijalcima iz „svetske vinske priče“ ne samo strast prema poslu i podrazuvmejući simultani hard working u vinogradu i univerzitetskom amfiteatru, već i posvećenost očuvanju biodiverziteta i životne sredine, kao i aktivan stav kada je u pitanju organska poljoprivredna proizvodnja.

Naime, tri hektara vinograda sa kojima raspolaže u mestu Lipovac kod Ražnja nalaze se u poodmakloj fazi organske konverzije, odnosno procesa koji će zvanično od strane državnih organa sertifikovati njegovu organsku proizvodnju. Pored toga, plan mu je da do tančina pronikne u tajne svoje zemlje i da stvara jedinstvena vina bazirana na srpskim autohtonim sortama u kojima će iz berbe u berbu isticati najtananije specifičnosti srpskog teroara.

U vinu „333“ konceptualno je objedinio ideju koja u ukupnom iskazuje pun potencijal belih sorti sa kojima radi. U ravnopravnom međusobnom odnosu su grašac, župljanka i sovinjon blan dali stilski veoma lepo i skladno oranž vino. Berba 2018 ove etikete oslikava sve što njegovi vinarski uzori Klinec, Prinčić, Šuman i drugi ističu kada je proizvodnja ove kategorije vina u pitanju. A to su jasna stilska slika bez tragova eventualne tehnološke nepravilnosti i bez preterivanja kad je proces maceracije u pitanju.

U ovom slučaju maceracija je trajala četiri dana i nakon fermentacije odležavalo u neutralnim barik buradima 18 meseci. Tretirano je sur lie metodom godinu dana, a potom je još šest meseci odležavalo na finom talogu.

Nakon smirivanja i harmonizacije u boci u čaši se šepuri finom ćilibarnom bojom. Na mirisu je srednjeg intenziteta i pokazuje zavidan nivo kompleksnosti koja kreće sa senzacijom nalik na kompot od jabuka, slatkog od dunja, džema od kasija, kore mandarine, želea od pomorandže u jaffa keksu, manga, te nagoveštaja sveže rasečene smokve, meda... Neminovan uticaj hrastovih sudova oličen je finim mirisima vanile i mlevenog orašastog ploda nalik na lešnik, ali i nežnim tonovima biskvita.

Na ukusu vino je suvo, sa diskretnim javljanjem taninske akcije na desnima, dobro integrisanim kiselinama i srednjim alkoholom koji fino zaokružuje srednje puno telo. Zaostali ukus se dugo krije u usnoj duplji i jasno ište hranu. Lako je razumeti zašto su ga šefovi uticajnih kuhinja i somelijeri iz prestižnih restorana prepoznali kao idealnog pratioca svojih jela. Lično, najradije bih ga upario sa kozijim sirevima sa belim plesnima.

Vino treba poslužiti na oko 12oC, u što većoj čaši sa širokom osnovom i znatno užim rubom. Tokom laganog zagrevanja, ali i uporedne aeracije u čaši, oslobađaće se neverovatna kompleksnost ovog vina, a igra prepoznavanja aroma trajaće do poslednje kapi.  |

nazad na vrh