Cabernet Sauvignon Reserve 2017, Radovanović

Cabernet Sauvignon Reserve 2017, Radovanović

Tokom formiranja vinskih zapisa, stekla sam utisak da se kroz istoriju najveća pažnja posvećivala novim etiketama u već dobro poznatim vinarijama. Ipak, ono što posebno volim da naglasim kada se radi o srpskom vinarstvu, jeste inovativnost koju smo svakodnevno spremni kako da podstičemo, tako i da je primenjujemo.

Tačno pre trideset godina, kada je proizvodnja vina egzistirala u Srbiji na nekim nezavidnim nivoima, iznedrila se vinarija Radovanović. Iako je godinama unazad imala svoje zapise i obeležila vinogradarstvo i vinarstvo u Srbiji kvalitetom i postojanošću vina, od 2017. Mija Radovanović je na viši nivo podigao svoju vinariju, ili preciznije rečeno – nedaleko od vinarije Radovanović, postavio temelje za izgradnju novog podruma. Sama vizija bila je izrazito precizna i jasna – u novom podrumu proizvodiće se samo Reserva vina, odnosno vina napravljena od najkvalitetnijeg grožđa.

Cabernet Sauvignon Reserve 2017 bez sumnje predstavlja iskorak u proizvodnji vina od ove internacionalne sorte. Ono što je Mija Radovanović sve vreme isticao jeste kvalitet grožđa i posebna pažnja koja se posvećuje vinogradu. Vino nastaje u vinogradu, a finese se oblikuju tokom prerade i odležavanja.

Tokom razgovora sa Darkom Bogdanovićem, tehnologom vinarije Radovanović, potvrdila sam da je u Šumadiji 2017. godina bila veoma povoljna za uzgoj vinove loze, a prinos i kvalitet grožđa pokazao se tokom berbe. Kako je novi podrum bio osposobljen i opremljen za prijem berbe koja je obećavala nesvakidašnji kvalitet, tako su odlučili da kaberne sovinjon upoznaju sa novitetima. Barici od francuskog hrasta bili su spremni za odležavanje ove sorte grožđa, i to u narednih osamnaest meseci.

Svakako da je nov, nekorišćeni barik izazov za svakog vinara, pogotovo kada se radi o impozantnoj berbi, no tokom degustacije Radovanovićevog kaberne sovinjona, ne bih se složila da su Mija i Darko bili stavljeni pred izazov koji ne mogu da iznesu. Dakle, osamnaest meseci odležavanja u francuskim baricima i još godinu dana oblikovanja i smirivanja u boci, rezultirali su možda i najboljom berbom do sada.

Iako sam ga otvorila sat vremena pre degustacije, Cabernet Sauvignon Reserve 2017 i dalje vapi za kiseonikom i obećava obilje aroma. Suptilno se pokazuju začiske arome karanfilića, vanile, dima, dok se voćnost i dalje krije iza aroma barika. Na ukusu je punog tela, obiluje taninima koji se tokom disanja oblikuju i od robusnih postaju zreli i veoma prijatni. Voćnost je dominantna na ukusu, pa se tako trešnje, višnje igraju na nepcima zajedno sa sušenom brusnicom, a suva šljiva i urme stvaraju osećaj slasti i kompozicije. Iako je nakon sat vremena i dalje bio neuhvatljiv, nakon dekantiranja se kaberne primirio pokazujući svu svoju veličinu u vidu zemljanih tonova prožetih voćem, duvanom, čokoladom.

Ovo vino iziskuje hranu u vidu odležalog crvenog mesa, teletine ispod sača. Pire od maline i tartufa kao prilog mesu obećava na nepcima ostvarenje koje ćete dugo pamtiti.

Preporuka je dekatiranje barem sat vremena pre konzumacije, a samo vino bi trebalo biti ohlađeno na šesnaest stepeni celzijusa. Idealna čaša je ručno duvana za kaberne sovinjon i merlo, pri čemu je veoma bitno da se ne radi o klasičnoj degustacionoj, već o čaši koja ima veće telo.

Verujem da uz ovakav servis i uparivanje sa hranom, sva veličina Mijinog vina Cabernet Sauvignon Reserve 2017 ostvaruje vrhunac potencijala, iako ono zasigurno može da odležava barem još desetak godina.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi