33 bela 2018, Podrum Braća Rajković

33 bela 2018, Podrum Braća Rajković

Koliko je tamjanika kao sorta zahvalna za vinare i vinarije koji je promatraju kroz prizmu premijum vina pokazuje i „33 bela“, novo belo vino vinarije Podrum Braća Rajković. Upravo sam od ove familije, koja se svrstava u nekoliko najstarijih aktivnih vinarskih porodica u Srbiji, očekivao odgovor na novi trend koji tamjaniku sve češće svrstava u kategoriju ekskluzivnih belih vina.

Svoju već dobro poznatu, visoko kvalitetnu liniju 33 Rajkovići su ove godine upotpunili, čime drugo do za župu najvažnijom belom sortom. Probirna berba tamjanike je bazično stvorila dobru osnovu koja se odležavajući devet meseci u novim baricima od srpskog hrasta posledično smestila među nekolicinu vina nastalih sa istom idejom. A to je da dobro poznatoj sorti koju već krase brojna vrlo dobra i izvanredna vina otkriju potpuno novo lice.

Jedno od 1.000 lica tamjanike u ovom vinu otkriveno je do sada nesvakidašnjim mirisima tropskog voća, diskretno upotpunjeno podjednakim intenzitetom cvetnih nijansi i aroma koje dolaze od nežno nagorelog barik bureta. Kompleksan aromatski profil, čiji se ukupan intenzitet ističe vrlo iznad proseka, determinisan je aromama manga, nara, kajsije, banane, prezrele kruške, zrele vinogradarske breskve. Cvetni tonovi zatim nameću nedvosmislen miris cveta dvorišne puzavice „orlovi nokti“ kao i sortne specifičnosti u vidu mirisa zovinog cveta. Diskretan ton hrastovine komplikuje percepciju mirisa i umeće par nijansi karakterističnih za neutralan barik, nalik na piljevinu, nežan ton vanile, praznu kesu karamel bombona.

Tek potom primećujem očaravajuću bledo zlatnu boju ovog vina koje uzgred pokazuje visok nivo viskoziteta. Ubrzo se na ukusu upoznajem sa suvim vinom, koje karakterišu srednje kiseline i prilično visok procenat alkohola (14%) veoma korektno utopljen u osećaj ispunjenog, lepo zaokruženog, punog tela. Vrlo intenzivno na ukusu, vino je podjednako kompleksno kao i na mirisu. Dominiraju zrela kajsija, vinogradarska breskva, mango, kora pomorandže. Finiš je zadovoljavajuć, srednje dugog trajanja.

33 bela nije preterano zahtevno vino u pogledu servisa, dvoljno ga je poslužiti u najčešće korišćenoj riesling čaši po našim restoranima ili nekoj od sličnih formi izvedenih iz ovog oblika čaše. Temperatura služenja treba da se kreće između 16 o i 18o Celzijusa.

Veoma je zahvalno za uparivanje sa hranom te bi se srećno uparilo sa pateom od guščije džigerice posluženim sa džemom od sušene kajsije, pikantnim i dobro začinjenim jelima meksičke kuhinje, ćuretinom sa mlincima, potočnom pastrmkom ili drinskom mladicom na grilu...

Vinarska tradicija duga u najmanju ruku 186 godina, koliko je prošlo od prvog pisanog traga, familiji Rajković daje za pravo da sa autoritetom skrenu pažnju na lepotu baš ovakvog lica tamjanike. A tvrde da su imali i više vremena od zvanične brojke da se upoznaju sa svim dometima ove sorte. Čini mi se da vino 33 bela braće Rajković ima sve preduslove da postane još jedan od sinonima za tradiciju, kvalitet i autentičnost srpskog vinarstva.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi