Sauvignon Blanc S edicija 2018, Kovačević

Sauvignon Blanc S edicija 2018, Kovačević

Posmatrajući novitete na srpskoj vinskoj sceni, posebno u okviru novorođenih vinarija, ponekad zaboravljamo na asove domaćeg vinarstva. U korak sa savremenom tehnologijom, trendovima, biodinamikom, vinima koja odležavaju u amforama, vinarija Kovačević ne posustaje po pitanju svojih etiketa. U nesvakidašnjem odelu – burgundi boca, monumentalna etiketa, u ograničenoj količini proizvedenih buteljki, iznedrio se u S ediciji i sovinjon beli.

Fruška gora nam je odavno poznata po svojim specifičnostima, posebno kada se radi o zemljištu, pa je tako Miroslav Kovačević i ovoga puta odabrao glinu, pesak i krečnjak kao savršenu podlogu za zasade od skoro jednog i po hektara pod belim sovinjonom. On jeste sorta koja svojim stilovima odavno privlači pažnju ljubitelja vina u čitavom svetu, ali se mi ovde u Srbiji i dalje poigravamo načinom proizvodnje, ispitivanjem granica inovativnosti, a rezultati su više nego magični.

Kod proizvodnje vina Sauvignon Blanc S edicija posebnu pažnju mi je privukla činjenica da je sedamdeset posto fermentacije i odležavanja obavljeno u bačvi od netostiranog hrasta, dok je preostalih trideset odležavalo u buradima od 500 litara. Nakon završene fermentacije, vino ostaje u bačvama, u kontaktu sa talogom, još godinu dana.

Do sada nesvakidašnji način proizvodnje rezultirao je vinom svetlo žute boje sa zlatnim odsjajem, srednjeg viskoziteta, a arome koje se oslobađaju plene visokim intenzitetom. Iako bi se sortne karakteristike belog sovinjona kretale u pravcu zelenog povrća, ovaj put iznenađenje dolazi u vidu tropike, meda, sa primesama vinogradarske breskve i zove. Bagrem i hibiskus vole da se pojavljuju u naletima kao faktor iznenađenja, dok se vreža paradajza i mirisi proleća prožimaju nakon dubokog udaha, razbuđuju čula i mame za probom.

Prateći arome razvijene na mirisu, očekivala sam ponavljanje i još izraženiju tropiku na nepcima, ali sovinjon blan obožava da iznenadi sopstvenim kiselinama. Mineralnost, svežina, lakoća, a opet zaokruženost i punoća tela, odlikuju berbu 2018 kao vino koje će se tokom odležavanja u boci pretvoriti u egzotiku. Zelene jabuke dominiraju paletom, praćene pomorandžom, pokojom kašikom meda, a sve to zaokruženo slašću kruške. Veoma izražena voćnost uparena sa mednim tonovima naterala me je da se zapitam o veličini i potencijalu maturiranja Kovačevićevog sovinjon blana. S obzirom na to da sam poznati vinski entuzijasta, verujem da ćemo o ovom vinu govoriti sa još većim oduševljenjem kada nas Miroslav ponovo obraduje ovim vinom kao arhivskom etiketom za nekoliko godina.

Objektivno, Sauvignon Blanc S edicija 2018 iako i dalje vrlo mlado vino, poslužila bih zasebno, kako bi se sva njegova veličina mogla osetiti, kao i poigravanje sa čulima mirisa i ukusa. Ne bi mu smetala ni špargla, kao i dagnja, sve dok je poslužen na 10 – 12 stepeni Celzijusa i to u čaši za barikirane sovinjone.  |

nazad na vrh