Yotta Hysteresis 2017, Yotta

Yotta Hysteresis 2017, Yotta

Amplituda neizvesnosti histerično poskakuje. Uranjajući nos u čašu iznova otkrivam put koji me odvodi daleko od prethodnog zaključka i kao u začaranom krugu, bez ikakve pretpostavke me vraća na početnu tačku. Pokušavam da doprem do bilo kakve definicije. Osećam se nesigurno, kovitlam vino u čaši, još jednom mirišem... 

Razmišljam o internacionalnim sortama ili stilovima koje retko srećem, tražim bilo kakav dokaz koji može da se podudari sa nečim što sam ranije okusio. Zaključak mi opet izmiče i nema izgleda da ću ga pristići. Razmišljam o predaji i baš tada dobijam pomoć, reč je o Aleksandrovačkoj Župi, kažu. Tada je ova „degustacija vina na slepo“ od mene zahtevala da još jednom krenem od početka...

Vino ćilibarne boje za sobom ostavlja svetlucave suze koje se sporo valjaju po zidovima čaše. Na nosu je prilično intenzivno, dobro definisano. Jedan za drugim se smenjuju herbalni tonovi, kojima se pridružuju boje voćnosti, potom jasan prizvuk odležavanja u hrastovim buradima.

Bosiljak glasno dominira predvodeći herbalne tonove nalik na hajdučku travu, kamilicu... Potom se javlja voćnost mirisima zrele nektarine, kore mandarine i sušene kajsije, na šta se iznova nadovezuju tonovi sušenog poljskog cveća. Kompleksnost vina zaokružuju fini tonovi vanile, zvezdastog anisa, te nagoveštaj mlevenog orašastog voća. Dovoljno dokaza da se vino okarakteriše kao veoma kompleksno.

Na ukusu suvo, sa umerenim kiselinama, srednjim alkoholom koji ne opterećuje, srednje punim telom koje obiluje voćnim ukusom u kom prepoznajemo tonove ogrozda, zrele dunje, te oskoruše. Finiš postojan, traje.

Definitivno se predajem! Nemam čak ni ideju koje vino mi je uliveno u čašu. Pomoć mi nije značila ništa! Nisam prepoznao ništa poznato i specifično, ništa što bih očekivao od nekog belog župskog vina.

Kažu mi da je vino u čaši tamjanika!? Četrdesetak godina stari vinogradi dali su tamjaniku koja je fermentisala u bariku, te odležala još devet meseci na kvascima koji su je dodatno oplemenjivali.

Bio sam potpuno zatečen ovim autorskim vinom koje, imam utisak, otvorilo jednu potpuno novu perspektivu opštepoznate sorte i izmenilo dosadašnje poimanje sortnih karakteristika najpopularnije bele sorte u Srbiji.

Zaista napredujemo.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi