Grašac beli 2018, Vinum

Grašac beli 2018, Vinum

Kada govorimo o novitetima u Srbiji, posebnu pažnju je potrebno posvetiti našoj, sve popularnijoj beloj sorti grožđa koja se godinama pojavljuje pod različitim pseudonimima. Italijanski rizling, olaszrizling na mađarskom ili laški rizling na slovenačkom, graševina na hrvatskom, ili grašac, kako mu je u stvari i pravo izvorno ime.

Iako se i dalje često spominje kao italijanski rizling, ova sorta grožđa nema apsolutno nikakvih genetskih srodnosti sa rajnskim rizlingom. Vinarije koje proizvode vino od ove sorte vrlo strogo stoje iza samog naziva i prilično su uporni da naše vinske konzumente upoznaju sa pravim licem grašca.

Grašac beli 2018, novonastali biser autohtonih srpskih sorti vodeću poziciju zauzeo je u vinariji Vinum gde sam ga godinama unazad pratila baš pod jednim od pseudonima. Prvo zapažanje mi je svakako bila promena etikete, ozbiljniji pristup i doživljaj samog vina. Nekada prilično zapostavljena slava ovog vina, sigurnim koracima otvara vrata vrha vinske scene u Srbiji. Svetlo žute boje sa zlatnim odsjajem, srednjeg viskoziteta i trodimenzionalne pokretljivosti u čaši, tokom dodira sa kiseonikom ispoljava visok intenztitet mirisa.

Dominiraju arome zelene jabuke, žute breskve, soka od ananasa, a zatim  i sveže pokošene trave sjajno integrisane sa izrazitom mineralnošću. Srednje punog tela, sa hrskavim kiselinama, ostavlja ukus žutog grejpa, kore narandže, citrusa, maestralno izbalansirane sa herbalnim notama. Specifična je duga završnica koja pruža osećaj ušuškane tropike.  

Iako nije odležavalo u bariku, kompleksnost koja se oseća pri svakom gutljaju zapravo je rezultat berbe koja se odvija u nekoliko etapa, odnosno tokom različite enološke zrelosti grožđa. S obzirom na to da su veliku pažnju posvetili ovoj sorti, vinarija Vinum postaje vodeći i tipičan predstavnik činjenice da se od ove sorte grožđa može napraviti vrhunsko vino. Lagan i lepršav, sa 12.5% alkohola, lako se može poslužiti kao aperitiv.

U čaši za mlade bele sovinjone, ohlađen na 8-9 stepeni Celzijusa, omogućiće potpuni doživljaj svake note. S obzirom na to da je vino sveže i mineralno, a istovremeno i kompleksno, ne iziskuje hranu koja bi ga upotpunila, ali svakako je lako uparljivo sa mladim kremastim sirevima, ili pak piletinom sa pireom od celera, ili svežom rečnom ribom.

Nesumnjivi uspeh Vinumovog Grašca doprineo je tome da je vina od ove sorte sada gotovo nemoguće preskočiti pri kreiranju letnje vinske karte.

nazad na vrh

Srodni tekstovi