Crna tamjanika 2018, Matalj

Crna tamjanika 2018, Matalj

Jedan od sinonima Negotinske Krajine, vinarija Matalj. Vinarija koja se trudi da stvara novu istoriju dobro poznatog vinskog podneblja, a isto tako trudi da sačuva i ono što je ostalo od davnina. Pored vina Crna tamjanika od istoimene sorte o kojoj ćemo danas nešto više reći, vinarija Matalj je vaskrsla, sada već zaboravljenu sortu Negotinske Krajine, bagrinu i jedva čekamo da ispratimo i njen razvoj.

Crna tamjanika, sorta koja je nekada bila rasprostranjena širom Srbije, danas je najzastupljenija upravo u Negotinskoj Krajini, ali se pored Krajine može naći i na Fruškoj Gori, u okolini Niša, rejonu Tri Morave... Prepoznata je kao sorta od koje se prave uglavnom polusuva i slatka vina, mada ima i jako dobrih primera suvog vina od crne tamjanike. Mataljeva Crna tamjanika je slatko vino iz 2018. i ukratko ću ga opisati.

 Kada bih dobio vino na slepo, da ne znam šta je u čaši, verovatno ga ne bih okarakterisao kao crveno. Bliže je možda šileru (boja koja je između rozea i crvene). Na mirisu se oseća prijatna svežina ispraćena aromama suvog grožđa, zrelih šumskih jagoda i ratluka. Čak se u pozadini nazire i blagi miris cimeta. Na ukusu, slatko vino sa jako lepom kiselinom koja ostavlja dosta prostora za igranje sa hranom. Telo je srednje, a završnica ukusa se kreće od kupine i jagode do prijatnog ukusa grejpa. Veoma lep balans šećera i kiseline. Uz ovo vino bih najradije jeo nešto što nema mnogo šećera u sebi, štrudlu sa makom ili pitu sa višnjama. Što se temperature tiče, najradije bih ovo vino pio rashlađeno na 10 do 12 stepeni Celzijusa.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama