Chardonnay 2019, Ilić-Nijemčević

Chardonnay 2019, Ilić-Nijemčević

Kad je reč o novitetima u Srbiji Chardonnay 2019 vinarije Ilić-Nijemčević privukao mi je posebnu pažnju, uostalom kao i sama vinarija. Podrum je sagrađen 1826. godine, a današnji vlasnici su odlučili da ga održe u izvornom stanju. Kako su dve porodice uključene u razvoj vinarije, tako je i posvećenost vinogradima velika, a dve dame, Gordana Nijemčević i Ivana Ilić, koje predstavljaju fruškogorsku vinariju sa krajnjeg zapada Srbije, ističu da imaju dovoljno vremena, motivacije i ljubavi da se posvete svakom čokotu.

Vino Chardonnay 2019 visokog je intenziteta mirisa, pri čemu na nosu dominiraju note zrele dunje, žute jabuke, primese vinogradarske breskve i limuna, dok se od začinskih nota paletom prostire ušuškani miris vanile i meda. S obzirom na to da je berba 2019, jasno je da je vino i dalje mlado, što takođe može da se zaključi i na osnovu herbalnih nota – mirisa prolećne trave kao najdominantnije, koje se sjajno uklapaju i upotpunjuju knjiške sortne odlike šardonea.

Na ukusu je srednje punog tela, suvo, osvežavajuće i slojevito. Smokve, dunje, jabuke i breskve se prepliću po nepcima. Pojavljuju se i note žutog grejpfruta odajući utisak gorčine, ali mednim i kremastim ukusom ubrzo ostavljaju bogat aftertaste i zaokružuju kompletan utisak. Za razliku od herbalnih nota koje sam osetila na nosu, vino je na ukusu dosta zaokruženije i smirenije, alhohol i kiseline u odličnom balansu. S obzirom na to da vino nije odležavalo u baricima, kompleksnost dolazi baš iz specifičnosti nastanka samog vina. Ono što bih izdvojila kao glavnu jeste činjenica da se vinogradi šardonea, nešto više od ukupno dva hektara, nalaze na Fruškoj gori i u Banji Vrujci. Berba se odvija nastupanjem tehnološke zrelosti koja u velikoj meri zavisi od atmosferskih uslova pa se grožđe bere u više faza. Fermentacija se odvija zasebno, a nakon toga vina kupažiraju.

Ovo mlado vino vrlo rado bih poslužila u čaši sa širokim telom, kako bi se još više otvorilo. Definitivno još nije na vrhuncu koji očekujem da će biti nakon dve do tri godine odležavanja u boci, ali je topla preporuka za letnje dane koji predstoje. Chardonnay 2019 lako je upariv sa hranom, pa tako uz njega možete poručiti dosta toga, od grilovanog kozijeg sira sa medom, preko paste sa gamborima u belom sosu, pa sve do dobro pečenog ramsteka.

Iskreno, veliki sam poštovalac žena u vinogradarstvu, vinarstvu i somelijerstvu, a pritom uvek spremna za novi izazov kada je šardone u pitanju, pa mi je susret s ovom etiketom i damama koje stoje iza degustiranog vina bio jedno zbilja prijatno iskustvo.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama