SoviNoa 2019, Matijašević vinogradi

SoviNoa 2019, Matijašević vinogradi

Dolazi nam leto. Kažu da će mnogi planovi zavisiti od toga da li će pandemija odlučiti da obiđe još jedan krug... U prethodnim mesecima smo se uverili da je nepromenljiva u jednačini našeg shvatanja hedonizma ipak varijabilan faktor i da ustaljene navike ne moraju nužno biti garant kvalitetnog uživanja.

Videli smo da se provodna nekom od popularnih gradskih matinea može zameniti kvalitetnom sedeljkom sa nekoliko pravih prijatelja i bocom vina. Ležeran pogled na Savu sa zidića u Beton hali ipak može biti manje zanimljiv od spektakularne panorame grada iznad koje se predveče vidi plameno nebo sa krova solitera. Sve lepote beogradskog ili bilo kog drugog mora itekako mogu biti zamenjene toplesom komšinice od prekoputa koja hvata sunce na svojoj terasi. Ali ono bez čega se leti jednostavno ne može je dobro belo vino!

Skrenuo bih pažnju da je retko koja domaća vinarija u poslednjih nekoliko godina tako samouvereno nastupila u debitantskoj sezoni kao Vinogradi Matijašević. Odlučio sam da istražim nekoliko njihovih etiketa i pored ostalog se uverio da se konkurencija srpskih vina od sorte sovinjon blan pojačala za jednu veoma ozbiljnu etiketu!

SoviNoa je vino veoma modernog stila. Svojom prvom impresijom na nosu odmah stavlja do znanja da je enolog Mladen Dragojlović, inače kreator i drugih vina iz ove vinarije, bio u ovom slučaju inspirisan novim svetom. Veoma intenzvino vino na nosu ukazuje na zeljaste arome nalik peteljci paradajza, upotpunjene oštrim tonom šumske paprati. Na ovu impresiju se nadovezuju prodorni tonovi cveta zove koja zavodljivo koketira s osvežavajućim mirisom kore lajma, nakon čega se miris prezrelog „slatkastog“ limuna nadopunjuje sa karakternim tonom grejpfruta.

Na ukusu je suv, sa prijatnim izraženim kiselinama, a zajedno sa srednje intenzivnim alkoholom formira umereno ali sočno telo dobrog balansa. Intenzitet ukusa je ono čime se ovo vino može i mora pohvaliti. Dominiraju zeljaste i voćne varijacije ukusa koje nepogrešivo podsećaju na sočne, nakisele zelene jabuke, slatkasto-gorke peruške mladog luka, kao i sveže zelene paprike. Finiš ove osvežavajuće čulne senzacije traje srednje dugo, taman toliko da se nakon što salivacija neutrališe sočne kiseline opet uhvatite čaše sa vinom i nastavite dalje.

Ovaj šumadijski sovinjon moramo popiti što pre i to idealno uz obrok salate sa grilovanom ćuretinom koju jedemo slušajući neodoljivi ritam fanka, ili uz plodove mora, ili dobre domaće kozije sireve kojih ima sve više na našim pijacama. Trebalo bi ga poneti i na krov solitera u suton ili ga piti na matineu koji miriše na beogradsko ili bilo koje drugo more, dok kibicujemo onu komsinicu od prekoputa...

nazad na vrh