Rajnski rizling 2018, Aven

Rajnski rizling 2018, Aven

Svetlo-žuto, sjajno i pomalo zlatasto vino deluje na nosu veoma lagano i osvežavajuće. Divni naleti limunske trave, limete, korice Meyer limuna momentalno vas vraćaju u život posle napornog radnog dana. I baš kada pomislite kako ćete kasnije preći na neko ozbiljnije belo vino, događa se transformacija.

Rajnski rizling mlade i malene vinarije Aven iz Inđije, za koji sirovina dolazi iz Novog Slankamena, još jedno je čudo iz podruma opremljenog najsavremenijim i originalnim tehnološkim izumima u službi vrhunskog kvaliteta.

Na talasu gipkih i sočnih visokih kiselina, pomaljaju se iz dubine slojevi meda, poljskog bilja, neobična kompozicija slasti i gorkosti koja punoćom ispunjava usta dok se sve aromatske asocijacije žutog voća, krušaka, jabuka, dunja lagano i pravilno rasprostiru preko čitavog nepca. Na prvi doživljaj lagano vince, razvija se u kompleksnu strukturu sa 13 % alkohola koja, istina, neće imati predugu završnicu sa tek neznatnim nazakama petroleja, ali će radosno prihvatiti orly smuđa, pohovanu kečigu, pačetinu u slatko kiselom sosu ili još bolje pizzu sa ananasom kao vrhunski specijalitet. Ko ima priliku da upari kvalitetne školjke sa ovim vinom, pa i dagnje u belom kiselom sosu na kraju krajeva, neće se pokajati, baš kao ni sa pilavom koji se štedro lepi za prste.

Ozbiljna, teška bela boca, dobar diam čep, elegantna crna etiketa, samo su odgovarajući estetski i tehnički atributi i garancija da će se ovo vino nesmetano razvijati još nekoliko godina u boci, na radost kupaca i ljubitelja vina.

nazad na vrh