Kanon 2018, Jeremić

Kanon 2018, Jeremić

Kada kaže: „Daleko je teže jedno dobro vino ponoviti nego neko dobro slučajno neke godine napraviti", Slavoljub Jeremić, vlasnik smederevske vinarije Jeremić to ozbiljno i misli. A dokaz je nova, mlada kupaža sorti kaberne sovinjon i merlo u etiketi Kanon 2018, koja je posle 11 meseci provedenih u srpskom hrastu, bukvalno iz bureta izvučena, flaširana i poslata u Italiju. Gde se u Bergamu okitila zlatom, kao drugo najbolje ocenjeno srpsko vino od ukupno osvojenih 13 zlata za našu zemlju, a čime je ponovila uspeh prethodne berbe Kanona na nadmetanju sorti kaberne i merlo.

Podatak da je Kanon 2018 krenuo na put neposredno po flaširanju znači da će vino i dalje da se razvija, pogotovo taj divni tamni spektar borovnica, šumskih crnih bobica i prezrelih trešanja koje aromatski ubrizgavaju slast vinu, inače snažne, gustre strukture, stamenih ali izglancanih tanina i kiselina koje garantuju arhivsku dugovečnost.  Jeremić ukazuje na još jednu dobru stvar, a to je da će sa 15.000 proizvedenih boca, vina biti dovoljno da ga probaju svi koji žele da saznaju kakav utisak zaslužuje zlato sa eminentnog ocenjivanja. Zbog čega je ovo vino ovako dobro?

- Poslednjih nekoliko godina imamo jako lepe jeseni koje nam dozvoljavaju da kaberne, koji zna nekada da bude problematičan, sazrije do kraja. To je veoma bitno dok nam je merlo uvek i konstantno dobar, a kad se to sve pogodi, onda nema zime - objašnjava Jeremić.

Kanon 2018 koji nosi otisak rada tehnologa vinarije Dragane Ristić, iskazuje respektabilnih 14,5 procenata odlično harmonizovanog alkohola i upravo izlazi na tržište, a uskoro kreće put Kine, Brazila, Nemačke...

- Moram reći da se kod ovog vina delimično radi i o skrivenom potencijalu - priznaje vlasnik vinarije. - Prava je sreća da je sva količina vina prošla svoj krug sazrevanja u drvenom buretu, što je neophodno da bi vino bilo spremno. Jer smo jedan deo Kanona 2018 morali još letos da flaširamo kako bi premostili nedostatak berbe 2017 na tržištu, što će reći da novo vino, u tom trenutku još nije bilo u ovom sadašnjem izdanju i da je tu bila reč o delimično prikrivenom potencijalu. Srećom, berba 2018 je veoma slična berbi 2017 koja je jedna od najboljih godina od kad radimo vino 2010. godine, i od nje smo jednu malu količinu izdvojili za vrhunski Kanon Superior, vino koje još uvek odležava u vrhunskim francuskim Seguin Moro burićima, a na tržište će tek posle Nove godine.

S obzirom na to da se u vinariji Jeremić održavaju muzičke večeri i da se tom prilikom Kanon može probati uz ukusne zalogaje gde lepo podržava pršutu, masne žute i bele sireve, camembert, hladne odreske, rekli bi da je ovo vino pravi prijatelj kolača zbog određene čokoladne note u završnici, no da mu ni meso sa knedlama u lovačkom sosu ili zreo biftek ne može nauditi. Naprotiv.

nazad na vrh

Srodni tekstovi