Traminac 2016, Bikicki

Traminac 2016, Bikicki

Vinarija Bikicki Prirodno Vino iz Banoštora sirovinu za svoja vina dobija iz porodičnog vinograda, jednog od najboljih na Fruškoj gori, za šte je očigledan dokaz već veliki broj značajnih međunarodnih priznanja. Pogotovo ako se uzme u obzir da se proizvodnja kreće u smeru što prirodnijeg ili organskog vinarenja, a da iz široke palete, ovih po mnogo čemu nesvakidašnjih vina, gotovo svako osvoji po kakav trofej.

Na najznačajnijem balkanskom nadmetanju BIWC u Sofiji, prošle je godine Bikicki osvojio trofej za slatko vino, veliko zlato i dve klasične zlatne medalje, a ove trofej za oranž vino i dve zlatne medalje. Srebro je pripalo tramincu Makana, pa je u očima fanova klasičan Traminac 2016, kao osnovno vino vinarije, ostao pomalo u senci ove etikete, kao dugo fermentiranog sortnog brata Uncensored 2017, trijumfalnog u oranž konkurenciji.

Pravi sortni lepršavi Traminac 2016 sa Fruške gore, raskošnog cvetnog karaktera u kome se mirisi divlje ruže i žutih šljiva mešaju sa zrelim kruškama, na ukusu je zaobljen i sa postojanom završnicom. Sočnih ali finih kiselina i čvrste teksture, utiskuje u nepce arome jabuke kožare, đumbira i note slatke ušećerene korice limuna stvarajući utisak svežine, tako poželjan za letnje vino u kome tražite ozbiljnu slojevitost.

Kad govorimo o ovom tramincu i njegovoj specifičnosti, treba se setiti jedne rečenice Đorđa Bikickog, vlasnika vinarije koji ovu sortu neobično voli, a vino proizvodi u saradnji sa Oskarom Maurerom, i koja glasi: „Traminci umeju da budu tupi kad se okasni sa berbom. Brzo nakupe previše šećera, previše alkohola i mogu potpuno da istupe oštricu. Zato grožđe beremo ranije u Banoštoru, da uvek ima lepih aroma i kako vino ne bi izgubilo adrenalin. Beremo iz dva puta čak, i to je tajna što ovaj traminac ima sve to na nosu ali i kiseline i gorčine.

Bogate arome i tekstura vina Traminac 2016 traže hranu poput dimljenog šarana ili iste takve vešalice sa roštilja, a odlično će se nositi i sa rolovanim belim mesom u slanini, rižotom sa plodovima mora ili kremastim kozijim sirom. Ipak, pravi vatromet aroma iznedriće uz letnju salatu, a na kraju obroka razumećete zašto tvrdimo da sa Fruške gore dolaze suvi traminci najviše svetske klase.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama