Amante Carmen 2016, Rubin

Amante Carmen 2016, Rubin

Voluminozna crna boca kupaže Carmen 2016, sa reljefnim metalnim amblemom premijum linije Amante, nagoveštava ozbiljnu vinsku  priču koja dolazi iz jedne od najvećih vinarija na Balkanu i šire.

Iako poseduje najobimniji portfolio vrhunskih „Vina sa pečatom“, ljubičastom oznakom zaštite geografskog porekla i kvaliteta, Rubin je poželeo da ponudi još jednu specijalnu kategoriju. Naziv je Amante i u njoj su belo vino Aurora, te crveni blend Carmen, gde polovinu kupaže predstavlja autohtoni prokupac, a boju, začine, telo i slast dodaju sve popularniji marselan (30%) i merlo.

Iako je u prvoj polovini 2019. godine Amante Carmen sramežljivo zakoračio na tržište, tek u nekoliko restorana, pohvale ne izostaju na najvišem nivou pa bocu već krasi bronzano odličje sa Decantera i srebro sa ocenjivanja Concours Mondial de Bruxelles.

Kada zavirite ispod čuvenog Rubinovog konjanika, logoa otisnutog u crnu foliju što čuva pampur i već 64 godine predstavlja ovu firmu, odmah po izvlačenju čepa osetićete jak miris čokolade kako kao dobri duh izvire iz boce i poziva na degustiranje.  Iako postoji ta neka tendencija da se prokupac u naznakama poredi sa pino noarom pa ga probamo iz široke pino čaše, ovo je vino uz 14% alkohola daleko ekstraktivnijeg karaktera. Zrelo, nabujalo tamno i crveno voće prosto kipti iz čaše i dalje uvijeno u čokoladni omot i svilene tanine. Mekoća vina pretvoriće se u lakoću uživanja dok će se u završnici javiti lepi zemljani tonovi i nota crne masline, koji ozbiljnost podižu na dodatni nivo.

Uticaj drveta iz buradi od 500 litara, je isključivo u funkciji usmeravanja pažnje na jasnu podelu između voća na nosu i sekundarnih aroma ostvarenih uz pomoć srpskog hrasta uobličenog u Rubinovoj pinterskoj radionici.

Iako je lako vino, Carmen Amante prosto vapi da podrži pikantne i jake ukuse hrane, bilo da je reč o pilećoj džigerici rolovanoj u slanini, masnim sirevima tipa brie, parmezan ili jaka gauda. Topla jagnjetina ili jaretina nalaze savršeni smisao uz Carmen, dok će biftek pa i klasičan roštilj iz njega crpsti vrhunsku slast.

Zbog čega vam ovo vino preporučujemo u sred leta kad se traže bele, osvežavajuće etikete?

Jednostavno, za one koji uz uključeni erkondišn sklapaju poslove i dok se asfalt na ulicama topi, masivna, elegantna boca na radnom stolu prosto poziva da se uz nazdravljanje i dobru cigaru zaključe vredni ugovori. Sa cenom od oko 12 evra, Carmen Amante je nešto najluksuznije na tržištu što će vizuelno privući nepodeljenu pažnju, a potom, nakon dekantiranja od svega desetak minuta, opravdati sva moguća očekivanja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi